Komentara: 22
Pregleda: 8231

Plave kante do kraja godine u svim gradskim domaćinstvima, "Čistoća" nabavlja dodatna vozila i zapošljava još radnika

11.08.2023. u 11:56h
Izvor: Subotica.com
U planu je da dvokantni sistem do kraja godine zaživi u svim gradskim mesnim zajednicama, a od naredne godine plave kante biće podeljene i domaćinstvima u prigradskim mesnim zajednicama, najavljuju iz JKP "Čistoća i zelenilo" i dodaju da će preduzeće nabaviti dodatna vozila i opremu za potrebe transporta otpada do Regionalne deponije. Takođe, biće zaposleno još 20 radnika.
Plave kante do kraja godine u svim gradskim domaćinstvima, "Čistoća" nabavlja dodatna vozila i zapošljava još radnika

Meštani Palića od aprila razvrstavaju kućni otpad, a kako najavljuju iz "Čistoće" u planu je da do kraja 2023. godine plavu kantu dobiju sva domaćinstva u gradskim mesnim zajednicama.

- Plan je da se do kraja ove godine pokriju sve gradske mesne zajednice, a da od naredne godine počnemo podelu plavih kanti i u prigradskim mesnim zajednicama. To će ići sukcesivno, odnosno pokrivaćemo jedno po jedno naselje. Građani će uputstva dobiti putem medija, ali ćemo deliti i flajere na kojima će jasno biti istaknuto šta se odlaže u zelenu, a šta u plavu kantu - najavljuje Nikola Jovičić iz JKP "Čistoća i zelenilo" - Građani Palića su dobro odreagovali na plavu kantu  i veoma savesno odlažu određenu vrstu otpada u nju. Verujem da će tako biti i u ostalim mesnim zajednicama.

Plave kante do kraja godine u svim gradskim domaćinstvima, "Čistoća" nabavlja dodatna vozila i zapošljava još radnikaIz JKP "Čistoća i zelenilo" najavljuju nabavku novih vozila i radnih mašina, kao i zapošljavanje dodatne radne snage.

- Odobreno je dugoročno zaduživanje preduzeća u ukupnom iznosu od 410 miliona dinara. Zahvaljujući tim sredstvima, između ostalog, nabavićemo osam autosmećara velikog kapaciteta, jer je cilj da otpad isporučimo u što manje tura. Takođe, nabavićemo navlakače, odnosno kamione koji mogu da ponesu kontejnere zapremine do 30 metara kubnih ( tzv. rolo kontejneri). Iza voznog parka u našem preduzeću napravićemo jedan plato (i pristupnu saobraćajnicu) i tamo ćemo pretovarati otpad iz manjih kamiona u veće koji će ići do Regionalne deponije. Kupićemo i jedno servisno kombi vozilo koje će biti opremljeno sa svim alatima i mašinama, tako da će u slučaju kvara nekog vozila na terenu, ta pokretna radionica moći da interveniše. Za potrebe radnih jedinica Higijena grada i Zelenilo nabavićemo i dva kipera, tzv. putarca - precizirao je Jovičić i najavio angažovanje novih radnika - U ovoj godini se planira zapošljavanje 10 novih radnika, odnosno tri vozača i sedam iznosača, a tokom 2024. godine biće zaposleno još 10 ljudi.

Plave kante do kraja godine u svim gradskim domaćinstvima, "Čistoća" nabavlja dodatna vozila i zapošljava još radnikaKada se celokupni otpad iz Subotice preusmeri na Regionalnu deponiju biće stečeni uslovi za sanaciju "Aleksandrovačke bare", a rešavanje ovog ekološkog problema počeće nakon što se obezbede finansijska sredstva.

- Projekat za sanaciju ove nesanitarne deponije izrađen je 2018. godine. On je dorađivan i 2021. je dobijena saglasnost koja je važila dve godine. Ona je obnovljena ove godine tako da imamo još dve godine rok da započnemo sa realizacijom tog projekta. Od novca zavisi kada će se krenuti sa tim, a rok je i pomeren zbog rasta cena. Pre poskupljenja bilo je neophodno oko 5 miliona evra za sanaciju, sada je potrebno oko 6,5 miliona - zaključuje sagovornik. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 22
Pregleda: 8231
Povezane teme

regionalna deponija

jkp čistoća i zelenilo

nikola jovičić

komunalni otpad

kućni otpad

aleksandrovačka bara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.