Komentara: 6
Pregleda: 10689

Plava fontana od naredne nedelje ponovo u funkciji

26.03.2014. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Sa prvim danima proleća stvorili su se uslovi za skidanje plastificirane zaštite sa Plave fontane koja se preventivno postavlja svake godine pred početak zimskih dana kako bi se zaštitila instalacija i keramika od uticaja zimskih prilika. Subotičani bi mogli već za naredni vikend, uz dobro raspoloženo vreme, da uživaju na dobro poznatom mestu u srcu grada.
Plava fontana od naredne nedelje ponovo u funkciji

Kako saznajemo od ljudi koji održavaju ovaj objekat, Plava fontana trebala bi biti u funkciji do kraja naredne nedelje, a aktivnosti koje predstoje i koje počinju već od ponedeljka, su skidanje zaštine izolacije kojom je nadkrivena fontana, zatim tekuće održavanje instalacije i opreme i na kraju poliranje keramičkih pločica.

Plava fontana u Subotici postoji 2001. godine i nalazi se u neposrednoj okolini Gradske kuće, okružena zelenilom i ukrasnim cvećem, ali i malim parkom prelepo uklopljenim u secesijsku arhitektonsku celinu.

Plava fontana od naredne nedelje ponovo u funkciji

Plava fontana od naredne nedelje ponovo u funkciji

Ova fontana je danas jedina u centru grada koja je godinama unazad ukras i nezaobilazan detalj na raznim javnim slavljeničkim, svečanim i manje svečanim dešavanjima i kako stvari stoje ostaće jedina aktivna fontana u ovom delu grada pošto će daleko starija i poznatija "zelena fontana" po svemu sudeći trajno otići u istoriju s obzirom da je održavanje čuvene žolnai keramike i vodovodnih instalacija isuviše neekonomično i ostaje da se nađe dugoročno rešenje, po prioritetima grada, i u skladu sa najpraktičnijom namenom tog prostora.

Plava fontana od naredne nedelje ponovo u funkciji

Zelena fontana, do pre nekoliko godina...

Zelena fontana je otvorena 30. juna 1985. godine, kada je gradonačelnik bio Đerđ Sorad. Prethodnih godina Grad je izlazio sa određenim predlozima kako bi se rešio status ovog simbola Subotice, ali fontana je iz godine u godinu stavljana u drugi plan.

Ono što je bilo zajedničko mišljenje i težnja svih koji su davali predloge je da treba da se obrati posebna pažnja da objekat bude lak za održavanje i da bude adekvatno zaštićen tokom zime.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 10689
Povezane teme

zelena fontana subotica

plava fontana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.