Komentara: 47
Pregleda: 11536

Plan uređenja Gradskog stadiona spreman za usvajanje, početak radova na proleće

06.10.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Gradski stadion u Subotici očekuje velika rekonstrukcija, moglo bi se reći zameniće se kompletan objekat, modernizovati i učiniti dostojnim tradicije sportskog grada. Najavljeni su veliki radovi, početak građevinskih radova je predviđen za proleće, ali preduslov u ovoj fazi je donošenje plana, što je praktično završeno.
Plan uređenja Gradskog stadiona spreman za usvajanje, početak radova na proleće

Gradsko veće, na svojoj 155. sednici, održanoj u petak, donelo je Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje kompleksa Gradskog stadiona i njegovog okruženja. Ovaj plan je usvojen posle razmatranja uloženih prigovora, a nakon što je isti bio na javnom uvidu.

Kako je navedeno, u pripremi Odluke doneto je Rešenje da se ne radi izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a upravo jedan od prigovora tokom uvida (26. avgust - 24. septembar) od strane građana i drugih zainteresovanih subjekata bio je na temu ekologije i zaštite životne okoline.

Među onima koji su dali prigovor i učestvovali u diskusiji našli su se i članovi Atletskog kluba "Spartak", koji su svoje stavove iznosili u ime Sportskog udruženja "Milja". Oni su, između ostalog, sugerisali da stadion treba da zadrži elemente atletskog, što, tvrde, Komisija želi da zanemari u novom Planu.

MODERAN STADION - Stadion kategorije 4 po UEFA standardima, imaće kapacitet 8.802 sedišta, od čega je 8.506 predviđeno za publiku, 152 mesta za novinare, 40 mesta za novinare sa stolom i 104 VIP mesta.

- Stadion mora da zadrži karakteristike atletsko-fudbalskog objekta, kao što je to bilo do sada. Iz komentara komisije za planove je jasno da se ova komisija vodi isključivo standardima UEFA i da im interes vrhunskog atletskog treninga nije u opšte u vidu. Kao trofejni, profesionalni trener sa ogromnim atletskim i trenerskim iskustvom tvrdim da svi članovi komisije niti znaju niti ih interesuje, kao što je to slučaj i sa projektantima koji su predložili ovo rešenje, šta i na koji način je potrebno da bi se obavljao vrhunski atletski dugoprugaški trening - prigovorio je Zvezdan Kalmar, licencirani trener AK "Spartak" - Izrađivači projekta i članovi komisije nisu uzeli u obzir ključni zahtev našeg kluba i Udruženja "Milja" i potpuno su uklonili planom stazu na kojoj se rade vrhunski atletski dugoprugaški trening.

Na ovu primedbu Komisija za izradu planova odgovorila je negativno, uz obrazloženje da se zadržava atletska staza unutar stadiona, tako da sportski objekat predstavlja fudbalsko atletski stadion kao što je bio i do sada, a pored te staze planirane su dve staze za atletske treninge oko pomoćnih fudbalskih terena.

Prigovarači iz Sportskog udruženja "Milja" su dodali primedbu da "oblik rekreativne trim staze koji je predložen u neposrednoj blizini gradske deponije odnosno kanalizacionog kanala koji se nalazi nekoliko desetina metara iza gradskog stadiona nemože se smatrati ozbiljnom alternativom stazi koja se nalazi u zelenilu i ima oblik izuzetno kvalitetnog polukruga kako je to sada slučaj".

- Osim oblika koji ni u kom slučaju ne može da služi kao oblik u kojem bi se mogle raditi kilometraže od 10 i više kilometara. Ova staza će se nalaziti neposredno pored dva najveća i izuzetno neprijatna izvora zagađenja, odnosno neprijatnih isparenja i ne možemo zamisliti da li bi članovi Komisije i projektanti ovog Rešenja rado doveli svoju decu da trče pored kanalizacije, odnosno da li bi oni sami došli da trče na stadion gotovo neposredno pored deponije - upozorio je Kalmar i doda da smatra da ukoliko se ukloni zelenilo koje sada deli stadion od kanalizacije i objekta deponije mesto će postati nepodnošljivo za šetanje a pogotovo za trčanje.

Komisija je i ovu primedbu odbila uz obrazloženje da je oblik staze okvirno predložen, a da će daljom razradom on biti preciznije definisan, a da će se problem neprijantog okruženja rešiti nakon što Regionalna deponija bude u potpunosti funkcionalna, čim će se početi sa saniranjem Gradske deponije, do konačnog zatvaranja na toj lokaciji, nadomak stadiona.

Iz UG "Milja" dali su primedbu i da je neophodno zadržati šumu, odnosno zelenilo koje tokom leta daje neophodnu hladovinu za treniranje i rekreativno bavljenje sportom, kao i da je neophodno predvideti prikladan parking za prijem posetilaca novog sportskog objekta. Komisija je odgovorila da će šuma biti posečena ali sa jasnim planom pošumljavanja autohtonim vrstama, dok je za parking prostor konstatovano da unutar ograđenog dela stadona i na okolnim javnim površinama ima dovoljno parking prostora za planirani kapacitet stadiona.

Plan uređenja Gradskog stadiona je Gradsko veće usvojilo, sada još treba da prođe kroz skupštinsku proceduru, nakon čega se može krenuti u faznu realizaciju, odnosno građevinske radove.

Kako je ranije najavljeno rekonstrukcija će se izvoditi fazno, a radovi će se finansirati iz gradskog i republičkog budžeta. Početak radova očekuje se na proleće 2020. godine, a procenjuje se da bi trebali da traju 20 meseci.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 47
Pregleda: 11536
Povezana vest
Povezane teme
gradski stadion
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.