• Pregleda: 9829

Plan uređenja Gradskog stadiona spreman za usvajanje, početak radova na proleće

Gradski stadion u Subotici očekuje velika rekonstrukcija, moglo bi se reći zameniće se kompletan objekat, modernizovati i učiniti dostojnim tradicije sportskog grada. Najavljeni su veliki radovi, početak građevinskih radova je predviđen za proleće, ali preduslov u ovoj fazi je donošenje plana, što je praktično završeno.
Plan uređenja Gradskog stadiona spreman za usvajanje, početak radova na proleće

Gradsko veće, na svojoj 155. sednici, održanoj u petak, donelo je Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje kompleksa Gradskog stadiona i njegovog okruženja. Ovaj plan je usvojen posle razmatranja uloženih prigovora, a nakon što je isti bio na javnom uvidu.

Kako je navedeno, u pripremi Odluke doneto je Rešenje da se ne radi izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a upravo jedan od prigovora tokom uvida (26. avgust - 24. septembar) od strane građana i drugih zainteresovanih subjekata bio je na temu ekologije i zaštite životne okoline.

Među onima koji su dali prigovor i učestvovali u diskusiji našli su se i članovi Atletskog kluba "Spartak", koji su svoje stavove iznosili u ime Sportskog udruženja "Milja". Oni su, između ostalog, sugerisali da stadion treba da zadrži elemente atletskog, što, tvrde, Komisija želi da zanemari u novom Planu.

MODERAN STADION - Stadion kategorije 4 po UEFA standardima, imaće kapacitet 8.802 sedišta, od čega je 8.506 predviđeno za publiku, 152 mesta za novinare, 40 mesta za novinare sa stolom i 104 VIP mesta.

- Stadion mora da zadrži karakteristike atletsko-fudbalskog objekta, kao što je to bilo do sada. Iz komentara komisije za planove je jasno da se ova komisija vodi isključivo standardima UEFA i da im interes vrhunskog atletskog treninga nije u opšte u vidu. Kao trofejni, profesionalni trener sa ogromnim atletskim i trenerskim iskustvom tvrdim da svi članovi komisije niti znaju niti ih interesuje, kao što je to slučaj i sa projektantima koji su predložili ovo rešenje, šta i na koji način je potrebno da bi se obavljao vrhunski atletski dugoprugaški trening - prigovorio je Zvezdan Kalmar, licencirani trener AK "Spartak" - Izrađivači projekta i članovi komisije nisu uzeli u obzir ključni zahtev našeg kluba i Udruženja "Milja" i potpuno su uklonili planom stazu na kojoj se rade vrhunski atletski dugoprugaški trening.

Na ovu primedbu Komisija za izradu planova odgovorila je negativno, uz obrazloženje da se zadržava atletska staza unutar stadiona, tako da sportski objekat predstavlja fudbalsko atletski stadion kao što je bio i do sada, a pored te staze planirane su dve staze za atletske treninge oko pomoćnih fudbalskih terena.

Prigovarači iz Sportskog udruženja "Milja" su dodali primedbu da "oblik rekreativne trim staze koji je predložen u neposrednoj blizini gradske deponije odnosno kanalizacionog kanala koji se nalazi nekoliko desetina metara iza gradskog stadiona nemože se smatrati ozbiljnom alternativom stazi koja se nalazi u zelenilu i ima oblik izuzetno kvalitetnog polukruga kako je to sada slučaj".

- Osim oblika koji ni u kom slučaju ne može da služi kao oblik u kojem bi se mogle raditi kilometraže od 10 i više kilometara. Ova staza će se nalaziti neposredno pored dva najveća i izuzetno neprijatna izvora zagađenja, odnosno neprijatnih isparenja i ne možemo zamisliti da li bi članovi Komisije i projektanti ovog Rešenja rado doveli svoju decu da trče pored kanalizacije, odnosno da li bi oni sami došli da trče na stadion gotovo neposredno pored deponije - upozorio je Kalmar i doda da smatra da ukoliko se ukloni zelenilo koje sada deli stadion od kanalizacije i objekta deponije mesto će postati nepodnošljivo za šetanje a pogotovo za trčanje.

Komisija je i ovu primedbu odbila uz obrazloženje da je oblik staze okvirno predložen, a da će daljom razradom on biti preciznije definisan, a da će se problem neprijantog okruženja rešiti nakon što Regionalna deponija bude u potpunosti funkcionalna, čim će se početi sa saniranjem Gradske deponije, do konačnog zatvaranja na toj lokaciji, nadomak stadiona.

Iz UG "Milja" dali su primedbu i da je neophodno zadržati šumu, odnosno zelenilo koje tokom leta daje neophodnu hladovinu za treniranje i rekreativno bavljenje sportom, kao i da je neophodno predvideti prikladan parking za prijem posetilaca novog sportskog objekta. Komisija je odgovorila da će šuma biti posečena ali sa jasnim planom pošumljavanja autohtonim vrstama, dok je za parking prostor konstatovano da unutar ograđenog dela stadona i na okolnim javnim površinama ima dovoljno parking prostora za planirani kapacitet stadiona.

Plan uređenja Gradskog stadiona je Gradsko veće usvojilo, sada još treba da prođe kroz skupštinsku proceduru, nakon čega se može krenuti u faznu realizaciju, odnosno građevinske radove.

Kako je ranije najavljeno rekonstrukcija će se izvoditi fazno, a radovi će se finansirati iz gradskog i republičkog budžeta. Početak radova očekuje se na proleće 2020. godine, a procenjuje se da bi trebali da traju 20 meseci.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

47
Spartak Odgovori
Subotica je uvek bila grad sporta i ovakav stadion je neophodan. Nadam se da će sve teči po planu u da ćemo uskoro bodriti Spartak sa novih, modernih tribina.
ffilozoff
Ja mislio da je gotov stadion...rekli su Nam da ce Spartak igrati u Staroj Pazovi ...jesen.. Za Y krak rekli su da ce biti gotov jos prosle godine...da ce zelenu fontanu,pozoriste,akva park itd.itd. Pa ljudi NEMA novaca !!! Govnjiva motka ?
AlwaysUltra
Šta kažu , kad će pozorište da se završi , ono kad vam dostave polubudjavi sendvič ?
Trovach
@FFILOZOFF...Sto se Y kraka tice, izgleda da cu se morati izvinjavati na kraju godine kako sam obecao 1. aprila. Cuo sam da radovi brzo napreduju i stvarno zelim da se sto brze zavrsi. Moje "posipanje pepelom" ce biti minorno. Samo neka ga vec zavrse da teretni tranzit ne ide vise kroz grad.
Jimi Odgovori
Stadion nedavno rekonstrisan. Zar ce se to rusit? Mali stadion vec 40 godina ceka krov ali nikako da stigne. Počela je gradnja bazene prije 25 godina . Za suboticki fudbal ovaj stadion je dosta za onih 1000 gledalaca. To je običajni pranje novaca za obogaćen je ali ovaj plan je smesan kao spa na paliću
Dux
Vučić approve ;)
Snoop Dogg
Isto mislim.
Trebalo bi da se zavrsi taj bazen u dudovoj, da se zavrsi obilaznica Y kraka.
Da se pokrije gradsko klizaliste.
Rekli su za Septembar početak rada na zelenu fontanu.
Kad ćemo na kaficu u Yu Fest?
Bazeni na palicu.... Kad ćemo da se kupamo u jezero?
Uvek se počne da se pravi nesto na 10 strana a na kraju nestaje novac.
Ovo već i dete od 10 godina vidi da nešto nije u redu.
U oko nam lažete i perete novca, odvratni ste.
Dokle još da trpimo ove lopove?
A little less conversation, a little more action please!!!
Dux Odgovori
I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju...
13 Odgovori
Polako sa planovima, još nije završeno pozorište, zelena fontana, akva park na Palić, voda prljava tog lepog jezera!!! Rešite prvo započete planove pa onda objavite nove. Ili je ovo kao i sve ostalo, samo prikupljanje pojena na prazne priče.
bojan Odgovori
hocemo zatvoreno klizaliste o radove na zapocetom bazenu ali i ne unistavanje nove atletske staze i terena na fk stadionu...
o velikim projektima treba gradjani da se pitaju!!!
ovo je pljacka!
AlwaysUltra Odgovori
Mogu tamo pozorišne predstave da se priredjuju.
Rušenje je izvesno , a posle jedno vek i po gradnje najmanje.
Vlado Odgovori
Pored stadiona, na desetakmetara, ide otvorena kanalizacija. Prvi komsija deponija. Pola ulica u gradu nema asfalt i kanalizaciju. Zivimo kao u srednjem veku. Pored svih osnovnih potreba mi gradimo stadion drugorazrednim fudbalerima i huliganima. Zavrsite pozoriste prvo pa neka tamo idu.
Atletičr Odgovori
Ne vidim na nacrtima zaletište za skok u dalj i troskok, kao ni tartan iza golova za zaletište za skok u vis.... Nadam se da grešim, jer ima mesta da stadion bude funkcionalan za sve atletske discipline (kao što je do sada bio), a ne samo da bude u funkciji fudbalera. Fali samo razumevanje i dobra volja.
mareee
Najgore je sto ova nakaza koju hoce da grade nije u funkciji ni jednog sporta, a ponajmanje ljubitelja fudbala. Ponovo samo fale da drug tito i drugovi iz komitete naprasve slet.
Sramota sta se radi, bacanje para!
Dragi Điki Odgovori
- Zašto je napušteno gradilište pozorošta ?
- zašto je napušteno gradilište akva parka?
- zašto jraskrsnicu kod žue kuće radi tri radnika dva sata dnevno?
- zašto fontana nije sređena kao što je planirano za ovu godinu?

Ne počinjite ništa ako Boga znate !
Istina...
Kompleks bazena, Ipsilon krak... Kada sam pre dvanaest godina, kada su počeli radovi izgradnje (rušenja) pozorišta, napisao da ono nikada neće biti završeno bio sam posipan uvredama i klevetama. Rekorder po nikada završenoj izgradnji je nesuđeni bioskop kraj Otvorenog (Radničkog) univerziteta čiji kostur je stajao više od pola veka da bi ga na kraju termiti iz D(O)S-a srušili i prodali kao staro gvožđe i istucani beton. U Antisistemu se sve gradi kao Skadar na Bojani. Košta građane boga oca a nikada ne bude završeno. Ono što je završeno bogu je plakati.
Papovka Odgovori
Dobra vest za sve one koji vole sport i Suboticu a pogubna za žute i njima slične!!!
AlwaysUltra
Papovka

Vest bi bila da je nešto završeno !
Sve dosadašnje vlasti su bile lopovske i lažovi i zasluženo su propale ali ova ih je sve nadmašila u bestidnosti laganja !
Zapravo , više je to do nevidjenog cvetanja poltrona i ulizica , spremnih da veličaju svaku laž i svaki poraz proglase za pobedu !! Postali smo mega fuj društvo.
alegro
žderi tu candidu SPP u sendviču i ćuti...
Dejan Odgovori
Kakva bre atletika, ko još gradi fudbalske stadione sa atletskom stazom u 21. veku. Na severnoj i južnoj tribini ni dvogled ne pomaže koliko si udaljen od akcije na terenu. Da nema navijačkih grupa mogli bi komotno da ih ukinu.
Gradjanin Odgovori
Ne finamsira se ave iz istog budzeta, prema tome ne moze sve da se zavrsi u isto vreme. Za rekonstrukciju tribina na stadionu je drzava dodelila 20 mil.e ne samo za spartak nego za jos 5 stadiona u drzavi čair, jna, čmarakana,...
Pera Odgovori
Opet se zapocinje nesto a jos nista nisu zavrsili nijedan objekat i sto kao naprave raspadne se ,subotica je u korovu ,ljudi nemaju pitku vodu plivamo u govnima jer nema kanalizacije putevi ko u Rumuniji 1970 a sad ce da prave stadion za nekakve mafijase koji vode suboticki fudbal
Pera
Sve te pare odma dati za bolnicu i plate lekarima kako trosenje para na projekat vezan za fudbalski stadion i 200 posetilaca tih namestenih utakmica
djordje Odgovori
Ljudi vam posle 40 godina izgradili novu atletsku stazu a vi nezadovoljni? Moreeee....
Kimi Odgovori
Svaka cast!!! Hocemo stadion...
Uprava napolje Odgovori
Atletski klub koji je dobio novu atletsku stazu i na kojoj trci sve ukupno dvadeset decaka i devojcica bolje da se bavi omasovljenjem clanova i potrebnoj edukaciji svojih trenera nego sto iznosi tvrdnje koje su daleko od realnosti. Gotovo bez ulaganja moze da se uredi staza oko pomocnih terena... da li se neko od Vas prosetao tuda ili napamet iznosite informacije o smradu... da jeste ne bi iznosili takve tvrdnje koje nisu tacne. Pa da li mislite da se mecevi fk spartak i zfk spartak na pomocnim terenima koji su tik uz tu potencijalnu stazu igraju u takvom smradu??? Dajte malo ozbiljnosti upravo i treneri AK Spartak...
Amerikanac Srbin Odgovori
Ništa od započetih projekata ne završavaju,pare su isplaćene .Dokazana pljačka državnog novca a državni organi ne reaguju.Na zapadu bi neko bio u zatvoru davno, imovina konfiskovana i zabranjeno obavljanje posla u državnom organu doživotno zbog korupcije i lopovluka.U Kini ih streljaju zbog krađe države.E Srbijo,Srbijo zato i nestaješ jer ti još uvek momtenigersi kroje kapu.
Subotičan Odgovori
"Gde god vidiš drvo, ti ga poseci", moglo bi se reći da je ovo moto naprednjaka. Kakav problem imate sa zelenilom nazadnjaci?
sofi
Da li ste videli u Evropi stadion opasan šumom. Ne, jer Uefa to nedozvoljava iz bezbednosnih razloga.
Gargamel
@sofi: Није да их нема, но, да би се то приметило, потребно је изаћи ван ове уклете државе. Има мноштво стадиона на свету који су окружени зеленилом, шумама и парковима.
Flintstone Odgovori
Videh neke komentare vezana za AK, pa da se ubacim... Ak Spartak funkcioniše mada niko ne zna šta je smisao postojanja istog. Svi dobri rezultati koji se postignu su rezultat rada dece i upornosti trenera, klub nema nikakve zasluge za to. Pre oko mesec dana troje takmičara imalo je norme za učešće na finalu kupa Srbije u Novom Pazaru, nisu otišli jer klub nije imao da plati put i prenoćište... Sramota...Elem,na stadionu nije moguće organizovati ni jedno ozbiljno atletsko takmičenje jer je rekonstrukcija rađena po projektu za atletski a mi imamo fudbalski stadion. Ni jedna bacačka disciplina ne može da se održi na stadionu. Obećane rekvizite takođe nisu dobili.. Pametnom dosta.
Perica Odgovori
Dragi Subotičani kako nam igra FK Spartak i ovaj ovaki stadion je super izgradjen. Nego cilj je da ako se bude izgradjivao "moderan stadion neko će se dobro omastiti od tih nekoliko miliona uloženi evra. Spartak sada nema oko 200 gledalaca koji plate ulaznice a koće da igra na tom "modernom " stadionu jedino da se izdaje pod najam igračima Bačke Topole.
Kad padnu veće kiše Subotica nam liči kao panonsko more i o tome niko ne vodi računa još ima neasfaltirani ulica u gradu ulica bez vodovoda ili kanalizacijei još puno problema .... a ne voditi brigu i ulagati u stadion.
Vlaximus Odgovori
...ja sam za to da se prvo bolnica renovira, sramota , pogotovo
starije delove građene pre više od 100 godina...
posle bolnice preći na dečije vrtiće i škole...
ima stvari koji ne mogu čekati, stadion je koliko toliko pristojan,
više ljudi "konzumira" bolnicu
Šanjika_Ferencvaroš Odgovori
POGURACE VAS ORBAN AKO TREBA LOVE SAMO TREBATE PITATI. JEDAN JE VIKTOR ORBAN.
IGEEEEEEN.
Ne može vam niko ništa... Odgovori
Sve miriše na još jednu krađu, 20 miliona evra rekonstrukcija koja verovatno neće koštati više od 10-12 miliona!
Ja Odgovori
Jbt.blago nama koliko vas je stručnjaka ovde,za infrastrukturu, finansije,ekonomiju,zaštitu prirode,pucate od pameti uhhh.ma ne treba Subotici ništa, sve porušiti, useliti se u indijanski šatore, oni pametniji ù šume,pa uživanje...o Bože pomozi im ne znaju šta rade ,ako i Ti uopšte možeš pomoći ovim "STRUČNJACIMA "
mareee Odgovori
Ovo ce biti najveci promasaj u istoriji sportskih infrastruktura u subotici.
Bacene pare ljudi koji nemaju pojma kuda svet ide. Najbolji primer vam je backa topola kako treba da izgleda moderan objekat, a atletsku stazu treba izmestiti i napraviti tribinu za 1000 ljudi i podtribinski prostor.
Molim vas da ne unistavate buducnost sporta,a pre svega fudbala jer ce uz ovog komunistickog frankestajna poseta skociti sa 250 ljudi na 290 ljudi, a docemo samo da gledamo zvezdu i partizan, nikako spartak.
Urazumite se dok nije kasno!!!
Cicvu derpe Odgovori
Alo bando a šta je sa bolnicom, sa vrtićima i kolevkom??? Kakav bre stadion bagro bahata
Lirio Odgovori
Стадион, а за кога? Ко ће да га користи, и коме треба?
Неће људи да гледају ову лигу јер је мафијашка. И неће то ниједан нови стадион променити. Да је фудбал фер игра у Србији, било би публике и на овом садашњем.
А да се тај наш новац уложи у реконструкцију болнице? Или уређење накарадног центра града? Или завршетак започетих пројеката (обилазница, позориште)? Али авај, отворено (а не довршено) градилиште је омиљено игралиште корумпираних квази-политичара.
Sasha Odgovori
Da li je ovo neka greška i predlog za novi stadion iz '70-ih godina ili šta??? KATASTROFALNO REŠENJE! Pa ovakve stadione su prestali da grade 80-ih godina, i sada hoće nama u Subotici da uvale ovo *ranje?! Jednom u 100 godina se gradi stadion i napraviće promašaj, jer stadion neće biti ni pravi fudbalski, ni pravi atletski, već najgora moguća varijanta - "nešto između"...kao i sa bazenom na Prozivci (napravili mali, umesto olimpijskog bazen bazena od 50m!?!). Stadion koji nije zatvoren sa strane??? Stubovi reflektora prolaze kroz krov??? 8000 kapacitet??? Stadion u Subotici da ima isti kapacitet kao i Zaječar ili Loznica??? Ultra staromodan stadion...baš sam razočaran! Očekivao sam neki moderan stadion, 12000-15000 mesta, bez atletske staze, nešto kao u Ljubljani, ili budući Osijekov stadion, koji je počeo da se gradi...sa približno istim sredstvima 20mil. eura! Sramota treba da je i studio iz NS-a čije je ovo idejno rešenje...pa da ste tako nešto predložili za FK Vojvodinu, već bi visili na Miletiću!
Manda Odgovori
Predpostavio sam da ce biti dosta negativnih komentara dok mi se vest otvarala, komentara kako nam treba bolnica, vrtica, skola itd i ljudi tu jesu u pravu ali morate malo da razumete i da se raspitate pre nego sto komentarisete, jednostavno UEFA zahteva da svaka drzava ulaze u fudbal i u infrastrukturu a posto je FSS dobio dosta novca od UEFE u zadnjih par godina od ucesca na SP, uspeha Zvezda i Partizana u Evropi, jednostavno te pare se negde moraju potrositi i ne mogu da se trose na druge stvari.
Ne može vam niko ništa... Odgovori
Ovako se prezentuje izgradnja novog gradskog stadiona,u koji ulaže sam klub(oko 70%) i jedan deo mađarska vlada://youtu.be/Tte6Fy7EdxA -Dok je u našem slučaju samo država a klub ništa !!!-E pošto se ovde troše državni novci a ne lični kapital zato se i radi ovakav!!!-Zašto nije bilo ponuđeno više idejnih rešenja,a ako i jeste po kojim kriterijumima se odlučilo baš za ovaj?--Mnogo pitanja a malo odgovora,ali nema veze ići ćemo u B.Topolu tamo će biti pravi fudbalski stadion a i klub ima veće ambicije od ovog subotičkog.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.