Komentara: 3
Pregleda: 3970

Plan upisa u srednje škole rezultat uticaja tri faktora

23.11.2016. u 16:36h
Izvor: Subotica.com
U Politehničkoj školi održan je sastanak Aktiva direktora srednjih škola na temu kreiranja Plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.
Plan upisa u srednje škole rezultat uticaja tri faktora

Osmi razred ove školske godine pohađa 1349 učenika na tri nastavna jezika, što je za 24  đaka više  u odnosu na prošlu godinu. Kako bi plan upisa bio usaglašen sa željama osmaka Aktiv stručnih radnika je sproveo istraživanje čiji je zadatak bio da proceni nivo interesovanja đaka za pojedine srednje škole.

- Možemo reći da su učenici na srpskom, mađarskom i hrvatskom podjednako zaintersovani za određene škole, jer svaka škola ima svoju ciljnu grupu u zavisnosti od uspeha, od interesovanja i svih drugih faktora koji utiču na izbor zanimanja pa će po našim saznanjima u svim školama biti dovoljan broj zainteresovanih đaka-kaže pedagoškinja i članica Aktiva stručnih radnika, Margareta Uršal, koja je prisutnima predstavila rezultate Istraživanja - Nema bitnijih promena u odnosu na prethodne godine. Odlični učenici biraju gimanazije i Medicinsku školu. Takođe, za njih postoje atraktivni profili u Ekonomskoj, Tehničkoj školi, pa i u Politehničkoj školi.

Pored želja učenika i njihovih roditelja na kreiranje plana upisa utiču i potrebe privrede i tržišta rada pa su sastanku, pored direktora srednjih škola i predstavnika Ministarstva prosvete, prisustvovali  i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore i Grada Subotice.

Plan upisa u srednje škole rezultat uticaja tri faktora

U skladu sa potrebama koje iskazuje privreda, Politehnička škola u planu ima proširenje ponude obrazovnih profila na području rada Geodezija i građevinarstvo.

- Razmišljamo o nekom obliku uvođenja dualnog obrazovanja na ovom području rada. Građevina je gorući problem ne samo u gradu, nego u celoj Srbiji. Nedostatak kadrova je nešto sa čim je suočena građevinska operativa, a Politehnička škola bi trebalo da odgovori na taj zahtev. Trebalo bi stimulisati đake i roditelje da se opredele za neki profil na području Geodezije i građevinarstva, kako bi obezbedili svoju budućnost. Đaci koji se opredele za proizvodne obrazovne profile ove tehničke struke zasigurno će imati posla u budućnosti, zasigurno će plate ići gore, jer je deficit kadrova takav da će tržište ovu problematiku regulisati-kaže predsednik Aktiva direktora i direktor Politehničke škole, Iso Planić dodajući da je slična situacija i na području Grafičarstvo- Na području Grafičarstva obrazovni profili se nisu menjali od 2003. godine. Razmišljamo o uvođenju novog obrazovnog profila koji će unaprediti rad i zadovoljiti potrebe tržišta kao što je na primer tehničar za web dizajn, koji bi po nama bio pun pogodak. Takav obrazovni profil već postoji u Sloveniji i Hrvatskoj. 

Na osnovu podataka Istraživanja interesovanja učenika osmih razreda utvrđeno je da se oni o obrazovnim profilima uglavnom informišu putem interneta, kao i da Sajam obrazovanja nije visoko rangiran među izvorima informacija te da je potrebno promeniti koncepciju ove manifestacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3970
Povezane teme

srednje škole

upis u srednje škole

subotica srednje škole

srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.