Komentara: 39
Pregleda: 8514

Plan detaljne regulacije za Donji grad - više parking mesta i više zelenila, gradiće se pretežno četvorospratnice

24.08.2023. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Izmenom Plana detaljne regulacije za Donji grad biće rešen problem sa parkiranjem u ovom delu grada u kom će se nadalje graditi pretežno četvorospratnice, a predviđeno je i formiranje brojnih zelenih površina. Nacrt izmene PDR-a za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put stavljen je na javni uvid, a građani predloge i sugestije mogu da podnesu do 16. septembra.
Plan detaljne regulacije za Donji grad - više parking mesta i  više zelenila, gradiće se pretežno četvorospratnice

Izmenom dela Plana detaljne regulacije za prostor između centra grada i naselja Prozivka, između ostalog, biće rešen problem sa parkiranjem u ovom delu grada.

Plan detaljne regulacije za Donji grad - više parking mesta i  više zelenila, gradiće se pretežno četvorospratniceBudući investitori biće u obavezi da na svojoj parceli obezbede parkinge za stanare, propisi će biti stroži, odnosno svaka stambena jedinica će morati da ima jedno parking mesto obezbeđeno na svojoj parceli -  objašnjava za naš sajt Karolj Terteli, šef Službe za urbanizam u JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje - Kako je u pitanju stambeno-poslovna zona, u prizemnim delovima se najčešće otvaraju samoposluge i drugi poslovni sadržaji koji zahtevaju da se obezbedi parkiranje korisnika njihovih usluga nezavisno od stanara. Ovim planom mi u svim ulicama dodatno obezbeđujemo ispred tih planiranih budućih objekata izgradnju parkinga na javnim prostorima uz dodatnu obavezu da se ti parkinzi ozelene. Dakle, na svakih pet parking mesta mora postojati jedno drvo. Kada se u potpunosti popuni, ovaj prostor će imati oko 2.400 stambenih jedinica, a mi smo obezbedili 2.000 parking mesta samo na javnim površinama i to je nezavisno od onoga što će investitori biti u obavezi da obezbede na svojim parcelama.

Formiranje zelenih površina kako na javim površinama, tako i u dvorištima stambenih objekata takođe je predviđeno izmenom PDR-a za ovaj deo grada.

Plan detaljne regulacije za Donji grad - više parking mesta i  više zelenila, gradiće se pretežno četvorospratnice- Obaveza investitora je da dvorište zgrade uredi tako da 20 odsto površine bude pod zelenilom. Zlenilo smo unapredili tako što smo omogućili da se urede unutrašnji blokovi, odnosno da se pretvore rekreativne zelene površine. To imamo u dva bloka. Znimljivo je da smo predvideli i tzv. linijski park koji će povezivati višeporodične stambene objekte u jednu celinu - objašnjava Terteli.

Izmenom plana predviđeno je i da se nadalje grade pretežno četvorospratnice sa potkrovljem.

- Šestospratnice će moći da se grade samo na tvz. gradskim magistralama, u ovom slučaju to su ulice Matije Gupca i Evgenija Kumičića u kojima su zgrade sa šest spratova građene i u proteklim godinama. Dakle, pretežna spratnost će biti četiri sprata i potkrovlje - precizira sagovornik.

Plan detaljne regulacije za Donji grad - više parking mesta i  više zelenila, gradiće se pretežno četvorospratniceNa prostoru Kvantaške pijace predviđena je izgradnja stambenih objekata, ali većina prostora će biti preuređena u urbani park.

- Celokupna površina Kvantaške pijace je bila predviđena za jedan park, Grad trenutno nije u mogućnosti da finansira tako nešto, ali smo napravili mogućnost da se deo te parcele proda za izgradnju stambenih objekata, a dve trećine površine će zauzimati urbani park. To će biti jedna celina koja će u sebi sadržati i stambene i parkovske površine. Te parkovske, rekreativne površine će biti dostupne svima, a ne samo stanarima budućih zgrada. - zaključuju iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Nacrt PDR-a sa prratećim dokumentima pogledajte ovde.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 39
Pregleda: 8514
Povezane teme

plan detaljne regulacije

javni uvid

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

karolj terteli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.