Komentara: 12
Pregleda: 4578

Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

08.12.2017. u 10:55h
Izvor: Subotica.com
Proslava božićnih i novogodišnjih praznika, gotovo da je nezamisliva bez upotrebe prskalica, petardi, raketa i vatrometa. Bacanje ovih mini eksplozivnih naprava može da dovede do ozbiljnih povreda, a posebno su osetljive životinje koje prasak petardi doživljavaju kao veliki stres.
Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

Pirotehnička sredstva treba kupovati kod prodavaca i na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa, napominju nadležni, kao i da ih koriste isključivo punoletni sugrađani, na mestima koja ne predstavljaju opasnost u pogledu povređivanja drugih osoba ili izazivanja požara.

Ko sme da prodaje pirotehnička sredstva?

Da bi određeno preduzeće ili pojedinac mogli da prodaju pirotehnička sredstava, potrebno je da imaju Rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, preduzeće mora da ispuni određene uslove, pod kojima se, između ostalog, podrazumeva da prostorije u kojima se čuva i prodaje pirotehnika ispunjavaju prostorno-tehničke uslove, da je na deklaraciji istaknut broj i datum stavljanja u promet pirotehničkog sredstva, kao i ko je izdao navedeno odobrenje. 

- Ukoliko se utvrdi da se njihova prodaja vrši na mestima koja za to nisu predviđena ili se vrši prodaja pirotehničkih sredstava nepoznatog porekla, protiv odgovornih lica se pokreće odgovarajući postupak, a pirotehnička sredstva se oduzimaju. Ukoliko su u pitanju pirotehnička sredstava čije su poreklo i kvalitet nepoznati, ugrožena je i bezbednost neposrednog korisnika prilikom njihove upotrebe. Sva prirotehnička sredstva moraju biti ispitana, a njihov promet odobren od strane nadležnih organa - kažu iz Policijske uprave Subotica, u čijoj nadležnosti je kontrola prodaje pirotehničkih sredstava. - Molimo građane da svaku sumnju o nelegalnoj prodaji prijave na broj 192.

Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

Petarde više klase mogu da nanesu ozbiljne povrede

U našem gradu se na prodajnim mestima mogu pronaći razne vrste pirotehničkih sredstava prvog i drugog razreda, odnosno prskalice, petarde, rakete i vatrometi. Ipak, iz Policijske uprave apeluju na sve sugrađane da ih ne upotrebljavaju, jer se radi o eksplozivnim materijama koje prilikom aktiviranja mogu povrediti kako samog korisnika, tako i osobe koja se nalaze u neposrednoj blizini.

- Ovakve vrste povreda su nekada i teškog karaktera, jer dolazi do povreda prstiju ili šake, zbog čega u mnogim slučajevima oni moraju biti amputirani. Zatim, može doći i do povrede lica i oka, kao i do izazivanja opekotina - napominju iz Policijske uprave.

Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

foto: Robert Getel / RAS

Životinje posebno osetljive na prasak

Da upotreba pirotehničkih sredstava može biti uznemirujuća i po životinje i kućne ljubimce, potvrđuju iz Udruženja "Anima" Subotica, te preporučuju da se u vreme praznika ljubimci unesu u unutrašnjost doma.

- Životinje pretrpe veliki strah, a veliki broj njih umre od srčanog udara baš za vreme ovih praznika. Takođe, dešava se da u tom strahu i panici pobegnu, gde se izlažu opasnosti da se izgube i ne vrate ili da ih udari auto. Verujem da većima ljudi nije ni svesna koliko petarde i ostala pirotehnička sredstva izazivaju stres kod životinja, te zbog toga preporučujemo da se ljubimci, naročito u vreme oba Božića i Nove godine, kada je upotreba pirotehnike najintenzivnija, unesu unutra, makar u garažu, predsoblje ili kupatilo i da se pusti neka muzika. Osim toga, savet je i da ljubitelji životinja ne upotrebljavaju pirotehniku, kao i da ukoliko postoji potreba, zamole komšije da ne bacaju petarde - objasnili su iz Udruženja "Anima Subotica", na koji način bi sugrađani mogli da zaštite svoje ljubimce.

Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

Ako se pak odlučite da u vreme praznika bacite po koju petardu ili pustite vatromet, iz Policijske uprave napominju da je prilikom kupovine pirotehničkih sredstava, potrebno voditi računa da se ona kupuju na za to odobrenim mestima, da se kupuje pirotehnika koja je ispitana i kojoj je odobren promet od strane nadležnih organa. 

KAZNE OD 10 DO 50 HILJADA DINARA - Prema Zakonu o javnom redu i miru, ukoliko neko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 10 do 50 hiljada dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko se prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, predviđa se kazna zatvora od 30 do 60 dana. Građani mogu prijaviti slučajeve remećenja javnog reda i mira na broj 192.

- Ukoliko se upotrebljavaju pirotehnička sredstva, ona treba da se koriste od strane punoletnih lica, na mestima koja ne predstavljaju opasnost u pogledu povređivanja drugih osoba, kao ni opasnost u pogledu izazivanja požara, odnosno da se koriste udaljena od bilo kakvih zapaljivih materija. Pirotehnička sredstva treba nabavljati od strane prodavaca, odnosno na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa i čiji je promet dozvoljen u našoj zemlji - poručuju iz Policijske uprave Subotica.

Pirotehnika je opasna kako za ljude tako i za životinje

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4578
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

novogodišnji praznici

petarde

pirotehnička sredstva

udruženje anima

vatromet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.