Komentara: 20
Pregleda: 14721

Pijanim pacijentima pomoć uz asistenciju policije

28.03.2017. u 15:18h > 17:30
Izvor: Subotica.com
Posle novog napada na tehničare SHMP iz Doma zdravlja traže zaštitu policije.
Pijanim pacijentima pomoć uz asistenciju policije

Juče u noćnoj smeni pacijent u alkoholisanom stanju je, nakon zbrinjavanja, ošamario tehničara.  Kako bi se stalo na put ovakvim incidentima, nadležni u Domu zdravlja doneli su odluku da se pacijenti u alkoholisanom stanju od sada zbrinjavaju samo uz prisustvo policije.

- Za svaku osudu je što su zaposleni u Službi za hitnu medicinsku pomoć na meti onih koji zbog alkoholizma narušavaju sopstveno zdravlje, integritet zaposlenih u našoj Službi, a samim tim reagovanje, kao i pružanje usluga pacijentima kojima je pomoć Službe neophodna. Od početka godine zbog akutno napitog stanja Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja primila je 151 poziv, što je 5,22 odsto ukupnog broja izlazaka na teren. Naše ekipe su svakodnevno u prilici da budu izložene nasilju, naročito vikendom kada je broj pacijenata u alkoholisanom stanju znatno veći - kaže dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja.

Verbalnim pretnjama od strane, uglavnom, rodbine pacijenata svakodnevno je izložen i tehničar u dispečerskom centru. Iako na tri linije dnevno primi do 300 poziva i vrši trijažu, rodbina i pacijenti neretko odbijaju da odgovore na postavljena pitanja. 

Pijanim pacijentima pomoć uz asistenciju policije

- Često se događa da su pacijenti nestrpljivi, izražavaju nezadovoljstvo već pri prvom kontaktu sa dispečerom. Ukoliko postavimo više pitanja već upućuju pretnje i pominju neke veze. A u dispečerskom centru se pored primanja poziva, vrši i trijaža. Ako je dobro primnljen poziv, dobro primljena anamneza za šta je neophodno da pacijenti i rodbina sarađuju sa dispečerom, dispečer može da odredi dobar red hitnosti i  pošalje adekvatnu ekipu u adekvatno vreme - kaže Borislav Davčik, glavni tehničar Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Pored zbrinjavanja urgentnih stanja, Služba za hitnu medicinsku pomoć obavlja i preglede trećeg stepena hitnosti, koji čine do 70 odsto ukupnih intervencija.

- Služba za hitnu medicinsku pomoć prioritetno zbrinjava kritične pacijente, kojima je život ugrožen. To je osnovni zadatak ove Službe. Nažalost, već godinama povećava se broj pregleda i usluga koje se pripisuju ovoj Službi, pa dolazi do pretrpanosti ogromnim brojem intervencija koje nisu naša primarna delatnost - kaže dr Budimski.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 14721
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

mihaela budimski

napad na javnom mestu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.