Komentara: 4
Pregleda: 2641

Pijačni prodavci zadržali poverenje kupaca

11.04.2014. u 13:49h
Izvor: Subotica.com
Iako je poslednjih godina konkurencija u vidu marketa velikih trgovačkih lanaca u stalnom porastu, pijace u Srbiji i dalje drže stabilnih 20 odsto učešća u ukupnoj trgovini voćem, povrćem, mlekom i mlečnim proizvodima, jajima i živinom na nivou Srbije. Ovo je zaključak godišnje skupštine i sastanka Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ koji su održani juče i prekjuče na Paliću.
Pijačni prodavci zadržali poverenje kupaca

- Promet u toku prošle godine je bio 31,5 milijardi dinara, što je povećanje od 12,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Polovina od ukupnog prometa ide na voće i povrće, 14 odsto su mleko i mlečni proizvodi, 17 odsto su živina i jaja, a ostatak su svi ostali proizvodi koji se nude na pijacama u Srbiji – rekao je Savo Duvnjak, izvršni direktor „Pijaca Srbije“, na današnjoj pres konferenciji.

Ilinka Vukoja, direktorica JKP „Subotičke pijace“ i predsednica UP PU „Pijace Srbije“, naglasila je da ovo udruženje okuplja 26 pijačnih uprava iz cele Srbije, koje imaju ukupno 80 odsto tržišnog udela u pijačnoj delatnosti u Srbiji.

- U Republici Srbiji je aktivno oko 410 pijaca koje raspolažu sa oko 70.000 prodajnih mesta na kojima se kupcima svakodnevno nudi  sveže voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, zanatski proizvodi  i roba široke potrošnje. Za poljoprivredna gazdinstva, zanatske radnje i preduzetnike različitih vrsta, pijace  su tradicionalni, lako dostupni i jeftini kanali distribucije kojima direktno stižu do potencijalnog kupca. To potvrđuje činjenica da na pijacama u Srbiji svakodnevno neposredno posluje oko 80.000 proizvođača i prodavaca koji posredno angažuju još najmanje dva puta toliko ljudi – rekla je Ilinka Vukoja.

Prethodnih dana na ovim sastancima bilo je i reči o najavljenom restrukturiranju javnih preduzeća, pa je Predrag Veinović, direktor JKP „Gradske pijace“ iz Beograda i potpredsenik UO PU „Pijace Srbije“, ponovio da se ovo udruženje zalaže da država, odnosno lokalne samouprave, i dalje zadrže potpuno ili većinsko vlasništvu u javnim preduzećima.

- Nisam protiv ulaska privatnog kapitala, ali ukoliko bi neko preduzeće postalo stopostotno privatno, onda se ne bi vodilo računa o interesima građana, već samo o profitu. Primera radi, mi u Beogradu imamo više pijaca u prigradskim naseljima koje za naše preduzeće nisu profitabilne, ali ih držimo tamo kako bi se građani tih naselja mogli snabdevati na njima. Ne verujem da bi ih privatnik držao u tim okolnostima – zaključio je Veinović.

Izvor: Subotica.com
KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije'' KZN: Sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja ''Pijaca Srbije''
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2641
Povezane teme

savo duvnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.