Komentara: 39
Pregleda: 3231

Petarde i kućni ljubimci - kako smanjiti stres kod životinja?

29.12.2023. u 14:14h
Izvor: Subotica.com
Period novogodišnjeg veselja i intenzivne upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava veoma je stresan za kućne ljubimce, a naročito za ulične pse i mačke koji nemaju mogućnost da se izoluju od buke.
Petarde i kućni ljubimci - kako smanjiti stres kod životinja?

Kod većine pasa i mačaka petarde izazivaju veliki stes i strah, a iz veterinarske stanice "Verinar" objašnjavaju da je moguće ublažiti stres kod životinja.

- Većina kućnih ljubimaca se veoma teško nosi sa strahovima koje izazivaju petarde i vlasnici nam se zbog toga često obraćaju u potrezi za rešenjem. Ako već ne možemo da sprečimo upotrebu pirotehnike tokom prazničnih dana, ono što možemo da učinimo da ublažimo stres našem ljubimcu koji boravi sa nama u kući ili stanu jeste da pozatvaramo sve prozore, zamračimo prostorije i pokušamo da napravimo što prijatniju atmosferu za životinju. To uključuje i pušanje muzike, televizije, kao i davanje biljnih preparata za smirenje koji se mogu kupiti u veterinarski ambulantama i PET štopovima. To su preparati na bazi valerijana, triptofana ili cbd ulje. Treba naglasiti da nijedan preparat ne deluje momentalno, već ih je potrebno davati ljubimcu nekoliko dana pre stresnog perioda, u konkretnom slučaju pre dočeka Nove godine - objašnjava veterinar Lara Šiljkut - Ukoliko je to moguće, dobro bi bilo da vlasnici budu uz svoje ljubimce dok ne prođe stresan period.

MAJKA MLADIĆA SA AUTIZMOM: ZBOG PETARDI 19 GODINA NE SLAVIMO NOVU GODINU NITI POKUŠAVAMO DA UŽIVAMO U PRAZNIČNIM ČAROLIJAMA - Da li je sekund nečijeg zadovoljstva vredan stresa koji proživaljaju osobe sa autizmom kada čuju pucanj petarde? Na ovo pitanje treba da odgovore svi oni koji ovih dana planiraju da napune džepove pirotehničkim sredstvima. I pre nego što izvadite petardu i upaljač iz džepa setite se onih kojima će taj jedan jedini pucanj upropastiti novogodišnju noć, iako svi imamo podjednako pravo da u njoj uživamo!

Veterinari objašnjavaju da je i životinje koje borave u kućici u dvorištu potrebno izolovati od buke kako bi što bezbolnije prošle kroz stresni period.

- Dvorišne, ali i ulične pse i mačke bi trebalo pustiti u neke ulaze, šupe, garaže i druge pomoćne objekte u kojima bi imali osećaj sigurnosti makar u nekoj meri - ističe Šiljkut i dodaje da posledice stresa koji proživljavaju životinje zbog petardi mogu biti fatalne - Nažalost, može doći i do smrtnog ishoda i u praksi smo se i toga nagledali. Najčešće dolazi do dezorijentisanosti, srčanog udara ili ogoršanja nekih stanja poput epilepsije. Nije retko ni da se pas tokom šetnje uplaši kada pukne petarda, onda pobegne od vlasnika i nastrada u saobraćajnoj nesreći. Zaista je širok dojapazon stanja koja mogu prouzrokovati petarde, ali ovo je nešto osnovno i načešće. Zato uvek apelujemo na sugrađane da ne bacaju petarde, makar ne u naseljenim mestima, blizu kuća i dvorišta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 3 dana
Komentara: 39
Pregleda: 3231
Povezane teme

petarde

pirotehnička sredstva

kućni ljubimci

pirotehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.