Komentara: 27
Pregleda: 4939

„Peščara“ primer dobre bezbednosti Roma

20.03.2015. u 17:34h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održana prezentacija knjige „Bezbednost Roma“ i  projekta „Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine“, koji je pokrenut zbog sve češćeg ugrožavanja bezbednosti romske populacije.
„Peščara“ primer dobre bezbednosti Roma

Projekat u mesnim zajednicama a cilj mu je bio prevazilaženje međuetničkog nerazumevanja kroz komunikaciju. Kao najbolji primer saradnje i suživota  predstavljena je Subotička mesna zajednica „Peščara“, gde postoji Odbor za međuetičke odnose, na čijem je čelu upravo pripadnik romske zajednice.

- Ovo je nastavak projekta koji je počeo pre dve godine, prenstveno zbog težnje građana da se uvedu civilne straže, koji su bili ugroženi od strane Roma, te smo želeli da pokrenemo celu zajednicu – objasnio je Steva Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma. 

- U naselju „Peščara“ formirali smo Odbor za međunacionalne odnose, gde smo napravili spoj većinske populacije romske zajednice i pokazali da taj vid saradnje i način rada daje rezultate. Njega su prepoznali i u Savetu Evrope i OEBSU, čiji su članovi MZ „Peščaru“ navodili kao primer dobre prakse kako se na miran način rešavaju međunacionalni problemi i konflikti. Taj primer pokušali smo da uvedemo i u Čantavir, Horgoš,a uključili smo i opštinu Mali Iđoš. Komunikacija između svih građana mora da postoji jer svi živimo u siromaštvu, sa mnoštvom problema, koje zajedno možemo rešavati.

„Peščara“ primer dobre bezbednosti Roma

Po rečima Milimira Vujadinovića, člana Gradskog veća za socijalu, pitanje bezbednosti jedno od najznačajnijih i ono se ne vezuje samo za romsku populaciju, nego i za sve nacionalne zajednice koje žive na teritoriji Subotice.

- Lokalna smaouprava je imenovala koordinatora Stevana Nikolića, a doneli smo i Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih i raseljenih lica, jer je dobar deo romske populacije spada u interno raseljena lica, koje ćemo aktivno, kroz programe Komesarijata za izbeglice, uključiti u rešavanje njihovih problema – istakao je Vujadinović.

- Postoji i načelni dogovor da se u rebalansu budžeta grada izdvoje sredstva koja će biti isključivo namenjena za učešće na konkursima kojima se poboljšava status romske populacije, rekao je Vujadinoć.

Republika Srbija je produžila dekadu Roma čije će sedište biti u Sarajevu, a realizovaće se kroz Pakt o stabilnosti Jugoistočne Evrope.

- To je veoma značajno za romsku populaciju, jer rezultati prošle dekade pokazuju veći broj upisanih studenata i đaka, formiranje formalnih i rešavanje pitanja neformalnih romskih naselja – dodao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. – Uskoro ćemo imati razgovore sa ministarkom građevine, jer Nacionalni savet Roma traži legalizaciju neformalnih romskih naselja, gde moramo naći balans sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Uskoro počinje izrada nove strategije, a na čelu radne grupe biće upravo Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma, jer onovnu definiciju potreba Roma moraju dati sami Romi.

Izvor: Subotica.com
"Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine" "Inkluzija romske zajednice na severu Vojvodine"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 27
Pregleda: 4939
Povezane teme

Nenad Ivanišević

inkluzija roma

milimir vujadinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.