Komentara: 36
Pregleda: 17054

Pena uz obalu Palićkog jezera

12.05.2021. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Povodom pojave pene u Palićkom jezeru oglasila se Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Subotice saopštivši da je ta pojava posledica normalnih bioloških procesa i da se javlja u periodima kada su jaki talasi, na sličan način kao što nastaje i morska pena.
Pena uz obalu Palićkog jezera
Foto: Arhiva

Palićko jezero je hipertrofnog tipa, što znači da je produkcija algi i modrozelenih algi velika, što vodi daje karakterističnu zelenu boju. Brojnost modrozelenih algi je najveća upravo u turističkom sektoru, gde je veliki deo obale pod obaloutvrdom, a količina prirodne vegetacije (trske i vodenih biljaka) najmanja.

- Kada u sklopu prirodnog životnog ciklusa dođe do odumiranja algi koje su se prenamnožile, dolazi do organskog raspadanja i u vodu se oslobađaju proteini i druge organske materije koje smanjuju površinski napon vode i deluju poput prirodnih deterdženata. Usled toga, pod udarom jakih talasa, dolazi do penušanja, a ponekad se stvara i gusta pena na čijoj površini se vide ćelije modrozelenih algi - pojašnjavaju iz Službe za zaštitu životne sredine. - Merama na poboljašnju kvalitata vode koje Grad Subotica trenutno sprovodi, a pre svega uspostavljanjem zaštitnih pojaseva oko jezera, omogućiće se obnavljanje vegetacije u priobalju i smanjiti priliv nutrijenata sa okolnih njiva, zbog čega bi trebalo da se ovakve pojave ubuduće sve ređe dešavaju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 36
Pregleda: 17054
Povezana vest
Povezane teme
palićko jezero kvalitet vode palićko jezero
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.