Komentara: 2
Pregleda: 1992

Pastor pozdravio odluku mađarskog parlamenta

27.05.2010. u 19:00h
Izvor: RTV
<p>Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara I&scaron;tvan Pastor pozdravio je danas odluku mađarskog parlamenta da se pripadnicima mađarske manjine koji žive u susednim zemljama, da mogućnost da dobiju državljanstvo Mađarske.</p>
Pastor pozdravio odluku mađarskog parlamenta

"To je jedan stari dug Mađarske u odnosu na mađarsku nacionalnu zajednicu koja živi van Mađarske. Dobro je što je taj dug na kraju, iako sa zakašnjenjem, mađarska država ispunila prema nacionalnim manjinama", rekao je Pastor Tanjugu.

On je dodao da je ono što je jako važno, i da to želi posebno da istakne, da u Srbiji nikada nije postojao nikakav otpor na takvu mogućnost niti je bilo ko izgovarao rečenice kojima bi odvraćao mađarski narod da se koristi tim pravom.

To je jako važno reći, jer, nažalost, u Slovačkoj, Ukrajini i drugim zemljama gde žive mađarske nacionalne manjine ima velikog otpora države u odnosu na korišćenje toga prava nacionalnih manjina.

Mađarski parlament je juče usvojio zakon koji daje mogućnost Mađarima koji žive u susednim zemljama da dobiju mađarsko državljanstvo, što je izazvalo spor sa Slovačkom u kojoj živi velika mađarska manjina.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1992
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.