Komentara: 10
Pregleda: 2754

Pastor: Nećemo biti faktor destabilizacije u lokalu

28.12.2012. u 00:40h
Izvor: SuMedija
Ištvan Pastor, predsednik SVM-a ocenio je da je godina na izmaku bila turbulentna, a promenila je opštu političku situaciju na koju je društvo u Srbiji bilo socijalizovano tokom poslednjih 20 godina.
Pastor: Nećemo biti faktor destabilizacije u lokalu

On je istakao da SVM prihvata većinsku odluku srpskog društva, nakon promene vlasti u Republici i najavio da se mogu očekivati dublji oblici saradnje sa SNS-om. Ovu tvrdnju je potkrepio posetom predsednika Srbije Budimpešti i izradom Platforme za Kosovo.

- Realnost je da su dotaknute tabu teme, što smo očekivali od Tadića, a doživeli od Nikolića, rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a je potvrdio ispravnost stranačke odluke, da samostalno izađu na izbore, jer su rizikujući, došli do zadovoljavajućeg broja mandata i izbegli „da budu kolateralna šteta" u političkim odnosima.

- SVM je odlučio da ostane u konstruktivnoj opoziciji na republičkom nivou, a ne vidimo još uvek razlog da promenimo tu odluku.Ali, spremni smo da je preispitamo u novim okolnostima.Brojem mandata jesmo zadovoljni, ali smo pokradeni na izborima.Podneli smo prijave da to dokažemo, očekujemo odgovor, ali taj postupak se ne pomera s mesta. Govorimo o korupciji, kriminalu i „čišćenju javnog života", pa očekujemo i rasčišćavanja korišćenja državnih resursa u partijske svrhe, kupovine glasova, izbornih listića više boja i ostalih prijava, istakao je Pastor.

On je rekao da SVM nije zadovoljan stanjem ni u socijalnoj ni privrednoj i ekonomskoj sferi.

- Nova Vlada je nasledila vruć krompir. SVM nije zadovoljan stavom republičke Vlade prema Vojvodini, da je sve u redu, oko garantovanja autonomije u skladu sa Ustavnim rešenjem. Zabrinjava što ta ocena nije realna.Na Pokrajinskom nivou smo očekivali više mandata, pozicija je ostala dovoljno čvrsta, ali smo imali dosta posledica od odluka oko pitanja nadležnosti Vojvodine, rebalansa budžeta za ovu godinu, oko zakona o budžetskom sistemu, povodom kojeg je Pokrajinska Vlada pokrenula ocenu ustavnosti pred sudom, nisu prihvaćeni naši amndmani oko budžeta za 2013 godinu, istakao je Pastor.

Pastor: Nećemo biti faktor destabilizacije u lokalu

On je naglasio da SVM ima utisak da se Demokratska stranka na Pokrajinskom nivou stalno povlači.

- Svaka dva dana menja se mišljenje oko krucijalnih pitanja.Ta „priča o vojvođanskoj lokomitivi, danas nije realnost". Zbog takve poltike, u proteklim godinama smo doživeli, da se jedan ipo godišnjeg budžeta izvuče iz našeg džepa, iz Fonda za kapitalna ulaganja.Više od 70 milijardi je tokom poslednjih 5 meseci povučeno, a leđima smo dotakli zid, ocenio je Pastor.

Pastor se založio za kraj kompromisa u važnim pitanjima.Takođe je ocenio, da su u svim lokalnim sredinama, kao i u Subotici, zadovoljni brojem mandata i podvukao da i dalje očekuju odluke nadležnih organa oko krađe na izborima.

—Imamo sporazume u 28 lokalnih samouprava i ne želimo biti faktor destabilizacije prilika na lokalnim nivoima.Ukoliko se okolnosti promene, prilagođavaćemo se novim okolnostima, ali ćemo se držati principa. Važno nam je da približavanje EU ne doživi lom. Ne vidimo da iz gradskog budžeta može da se izdvoji 25 miliona evra za Pozorište, ali smatram da je odgovornost na svima nama da se taj objekat završi. Što se tiče izveštaja državnog revizora o prošlogodišnjem budžetu,odgovor ne možemo dati 28. decembra, jer nismo pročitali izveštaj, a „ne želimo da se bavimo pričama rekla - kazala".Više me zabrinjava, da u narednoj godini za investicije u Fondu za kapitalna ulaganja ima samo dve milijarde, dok je ostalih 12 milijardi samo na papiru, a iz republičkog fonda ne očekujemo veća sredstva, istakao je Pastor.


Razvojna banka

- Problem i komedija oko Razvojne banka Vojvodine se mora rešiti na bazi podataka NBS i postupka nadležnih organai policije.Očekujemo odgovore, šta se desilo sa tom bankom, ko je odlučivao o čemu, ko je šta prećutao, zašto je u momentu od dokapitalizacije došlo do likvidacije banke. Da li se radi o pritisku kojem niko nije mogao da se suprotstavi, ili je neko tvrdio pazar, pa su ličnim obračunima upropastili banku. Tu se radi o previše krupnoj stvari, da bi mogla biti „ igračka za dokazivanje nečije sujete", apostrofirao je Pastor.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 2754
Povezane teme

ištvan pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.