Komentara: 22
Pregleda: 2138

Pastor i Sijarto: Nastavljamo politiku jačanja saradnje Srbije i Mađarske, sledi i nastavak započetih projekata

26.04.2022. u 13:41h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući rezultatima izbora u Srbiji i Mađarskoj, stvoreni su uslovi za nastavak saradnje i partnerskih odnosa između dve zemlje, dve vlade i dva naroda, rečeno je nakon sastanka predsednika Saveza Vojvođanskih Mađara, Ištvana Pastora i ministra spoljnih poslova Vlade Mađarske, Peter Sijarta. Po njihovim najavama nastavlja se i sa ekonomskim razvojnim programom u Vojvodini koji finansira Vlada Mađarske.
Pastor i Sijarto: Nastavljamo politiku jačanja saradnje Srbije i Mađarske, sledi i nastavak započetih projekata

Nakon sastanka lidera SVM-a i ministra u Vladi Mađarske rečeno je da se nastavlja sa politikom jačanja saradnje između dve zemlje i dva naroda, a nastavlja se i sa ekonomskim razvojnim programom u Vojvodini.  

- Dogovorili smo da što pre nastavimo započete poslove, pre svega one koji se tiču privrednih razvojnih programa. U narednom periodu biće sastavljena lista prioriteta, odnosno navešćemo decidno koji su to veliki razvojni programi koje bismo želeli da budu realizovani - rekao je Pastor. 

Ištvan Pastor (foto: SVM)

NA LISTI PRIORITETA I REKONSTRUKCIJA KATEDRALE - Po završetku sastanka, Pastor i Sijarto obišli su Katedralu kojoj predstoji rekonstrukcija. Lider SVM-a, tom prilikom, je istakao da je izrađen tehnički plan za rekonstrukciju ovog zdanja, te da će radovi, po procenama, koštati između 7 i 10 miliona evra. Projekat obnove subotike Katedrale naći će se na listi prioriteta za sledeći  ciklus ulaganja Vlade Mađarske u razvoj Vojvodine.

Sijarto je podsetio da je, kroz ekonomski razvojni program u Vojvodini više od 14 hiljada preduzeća dobilo pomoć, te da su realizovane investicije čija ukupna vrednost iznosi 167 milijardi fotinti. 

- Nastavljamo sa tim programom koji će iznositi ukupno oko 35 milijardi forinti, potpuno smo spremni za nastavak ovog programa koji doprinosi jačanju mađarske zajednice, a doprinosi i ekonomskom razvoju cele Vojvodine - naveo je Sijarto.

Peter Sijarto u Velikoj  većnici (foto: SVM)

Rezultati izbora omogućili nastavak saradnje između dve zemlje

Rezultati izbora u Srbiji i Mađarskoj omogućili su da dve zemlje nastave istim putem, odnosno da se nastavi sa politikom jačanja saradnje između dve vlade i dva naroda, istakao je lider SVM-a Ištvan Pastor.

- Mi smo pružili podršku Vučiću i Orbanu na izborima, a Savez vojvođanskih Mađara je uspeo da sačuva političku snagu i legitimitet, tako da su ostvareni svi preduslovi za nastavak saradnje koja je na delu proteklu deceniju. Nadamo se da ćemo biti deo parlamentarne većine kao što smo bili i u prethodnom periodu, odnosno da ćemo biti u mogućnosti da potpomognemo dalju izgradnju partnerskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Peter SIjarto (foto: SVM)

Ministar u Vladi Mađarske, Peter Sijarto izjavio je da je na izborima u Mađarskoj glasalo 69 hiljada vojvođanskih Mađara, što je za dve trećine više nego ranije.  Na taj način, kazao je Sijarto, Mađari u Vojvodini su dali svoj doprinos da Vlada te zemlje nastavi sa radom.

- "FIDES" je ostvario istorijsku pobedu u Mađarskoj i time izborio četvrti mandat. Izbori u Mađarskoj nisu se odnosili samo na budućnost države, već i na budućnost cele nacije zato nam je bilo jako važno da pripadnici naše nacionalne zajednice koji ne žive u matičnoj državi imaju pravo glasa. Sa podrškom koju su nam pružili, vojvođanski Mađari doprineli su nastavku izgradnje partnerskih odnosa sa Srbijom od kojih će i oni imati koristi - kazao je Sijarto i dodao da su predstavnici Vlade Mađarske zadovoljni ishodom izbora u Srbiji, odnosno pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima - Pobedio je čovek koji podržava Vladu Mađarske i Savez vojvođanskih Mađara, to je čovek koji se zalaže za dobre odnose između dve zemlje.

Govoreći o zajedničkom projektu dve zemlje, odnosno izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, Sijarto je rekao da ovaj projekat, zbog stanja u Ukrajini, dobija još veći značaj. 

- Zbog situacije u Ukrajini, ta linija će biti mnogo značajnija zbog prevoza robe iz Grčke i drugih mediteranskih luka. 

Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Subotica-Segedin, Sijarto je najavio da će do kraja godine biti pokrenut transport robe na ovoj liniji.

- Nadam se da će prevoz putnika biti realizovan do narednog leta. Kada se to ostvari, može se nastaviti sa razvojem ove linije prema Baji.

Sijarto je naveo i da su u toku pregovori za otvaranje još nekoliko graničnih prelaza između Srbije i Mađarske.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 11 časova
Komentara: 22
Pregleda: 2138
Povezane teme
ištvan pastor savez vojvođanskih mađara
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.