Komentara: 3
Pregleda: 3054

"Papirologija" usporava početak izgradnje Postrojenja na Vodozahvatu 2

19.07.2017. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Radovi na vodovodnoj mreži, koji su obuhvaćeni projektom Unapređenja vodnih sistema grada Subotica, trebalo bi da budu gotovi u roku od dva meseca, kažu iz JKP "Vodovod i kanalizacija". Međutim, na početak izgradnje Postrojenja na Vodozahvatu 2, čeka se odobrenje od Evropske banke za obnovu i razvoj.
"Papirologija" usporava početak izgradnje Postrojenja na Vodozahvatu 2

Prve dve faze Projekta su završene, a u toku i pripremi su naredne tri. Faza "Swup IV" podrazumeva bušenje dva bunara na Vodozahvatu 2, gde će se kasnije izgraditi Postrojenje za preradu sirove vode. Bušenjem ovih bunara, obezbediće se protok vode sa kapacitetom od 80 litara u sekundi.

Izvršni direktor za resor investicija i razvoja JKP "Vodovod i kanalizacija", dipl. građevinski inženjer Čaba Šanta, kaže za naš sajt da su dva bunara već izbušena i da se radovi privode kraju.

- Jedan bunar je opremljen i izrađen je povezni cevovod, dok se drugi bunar još uvek oprema. Očekujemo da sve bude gotovo za otprilike dva meseca, terenski radovi će biti gotovi i ranije, potom će uslediti priprema papirologije i tehnički prijem, i na kraju ispitivanje hemijskog i bakteriološkog kvaliteta vode iz tih bunara - objašnjava Šanta.

"Papirologija" usporava početak izgradnje Postrojenja na Vodozahvatu 2

Osim ove, u toku su radovi obuhvaćeni fazom "Swup V", koja podrazumeva zamenu starih, i dotrajalih sabirnih cevovoda, izrađenih pre 40 godina. Istovremeno sa zamenom sabirnih cevovoda, vrši se i polaganje optičkih kablova.

- U pitanju su radovi na Vodozahvatu 1, gde radimo zamenu sabirnih cevovoda i glavnog izlaznog voda. U sklopu ove faze radi se i zamena komunikacionih kablova. Postavljamo optičke kablove između bunara i Upravljačkog centra, koji će služiti za monitoring i upravljanje celokupnim sistemom vodosnabdevanja - rekao je Šanta i dodao da očekuje da i ovi radovi budu gotovi u roku od dva meseca.

Za narednu fazu, takozvanu "Swup III", u kojoj će se graditi Postrojenje za preradu sirove vode na Vodozahvatu 2, izvršni direktor kaže da već dva meseca čekaju odobrenje od Evropske banke za obnovu i razvoj iz Londona, za sredstva koja je JKP "Vodovod i kanalizacija" dobilo u okviru međunarodnog tendera. 

"Papirologija" usporava početak izgradnje Postrojenja na Vodozahvatu 2

- Dobili smo usmenu potvrdu od banke, ali bez papira ne možemo da počnemo da sastavljamo ugovor. Nadam da će nam do kraja avgusta banka dostaviti to odobrenje i da ćemo potom potpisati ugovor, najkasnije u septembru. Po našoj proceni, ti radovi bi trebalo da traju oko dve godine, jer je u pitanju zahtevnija faza, za čije potrebe je neophodno uraditi projektovanje, dokazivanje, izvođenje radova, a potom i probni rad - rekao je Šanta.

Izgradnjom i opremanjem Postrojenja, doći će do povezivanja dva centralna gradska izvorišta u jedinstveni sistem Subotica–Palić, kojim će se za sve potrošače obezbediti dovoljne količine kvalitetne pijaće vode, ujednačenog pritiska.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3054
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

radovi na vodovodnoj mreži

čaba šanta

vodozahvat 1

vodozahvat 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.