Komentara: 94
Pregleda: 11688

Paljenje badnjaka u subotu popodne na Trgu, polazak na organizovanu seču u 8 časova

05.01.2024. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Badnji dan, a u nedelju Božić - dan rođenja Isusa Hrista. Tim povodom, SKC "Sveti Sava" i ove godine organizuje odlazak u šumu po badnjak i paljenje na gradskom trgu.
Paljenje badnjaka u subotu popodne na Trgu, polazak na organizovanu seču u 8 časova

Organizovana kolona automobila sutra, od 8h, krenuće od Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg do Makove sedmice po badnjak.

Kolona će se kretati Zmaj Jovinom ulicom, potom Đure Đakovića do podvožnjaka kod Nove opštine odakle se preko Jovana Mikića ide do Majšanskog puta pa ka Makovoj sedmici gde će se obaviti seča i osvećenje badnjaka. Povratak sa badnjakom u Crkvu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg  očekuje se oko 9:30h - najavljuje Mile Tasić iz SKC "Sveti Sava".

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

U poslepodnevnim časovima vernici će se okupiti u porti Svetovaznesenjskog hrama odakle, u 16:45h, kreće kolona koja će se kretati Zmaj Jovinom ulicom, Ulicom Đure Đakovića i Korzoom ka Gradskom trgu gde će biti održano tradicionalno paljenje badnjaka. 

Kolonu će predvoditi konjanik sa državnom zastavom, a iza njega će u kočijama biti sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke, kao i Božić Bata i naravno badnjak. Kada kolona pristigne u centar grada, uslediće osvećenje i paljenje badnjaka, a potom i bogat duhovni i kulturno - umetnički program posvećen Badnjem danu i Božiću u kom će učestvovati glumac Miloš Stanković, Rafaila Stokin sa članovima dečjeg hora "Emanuil", kao i Tamara Štricki sa učenicima Muzičke škole koji se školuju na odseku za tradicionalno pevanje - dodaje sagovornik.

Po tradiciji, u Zadužbini Dušana Radića, od 21h biće upriličeno guslarsko veče.

Nastupiće naši najbolji guslari Željko Čurović, Saša Laketić i Slavko Jekinić -zaključuje Tasić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 94
Pregleda: 11688
Povezane teme

skc sveti sava

božić

seča badnjaka

badnji dan

paljenje badnjaka

zadužbina dušana radića

mile tasić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.