• Pregleda: 11598

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

Godinu dana prošlo je od najave da će Vlada Nemačke sa 6,5 miliona evra finansirati projekat rešavanja problema zagađenosti Palićkoj jezera. Od tada do danas, osim probnog sanacionog izlova ribe, u javnosti nije bilo mnogo informacija o realizaciji projekta. Sve do sada kada se prethodni i sadašnji gradonačelnik Subotice, Jene Maglai i Bogdan Laban, međusobno optužuju za kašnjenje u eksproprijaciji potrebnog zemljišta.

Rešavanje problema kvaliteta vode u jezeru, uspostavljanje zaštitnog pojasa na obali, izgradnja kanalizacije u naselju Palić i njeno povezivanje sa prečistačem. Ove aktivnosti Vlada Nemačke finansiraće sa bespovratnih 6,5 miliona evra. Kako je najavljeno, u ovoj godini potrebno je izvršiti projektovanje i pripreme, a prethodni i sadašnji gradonačelnik govore oprečno o tome koliko je neophodnog posla urađeno i jedan drugog optužuju za zastoj u realizaciji projekta.

"Na žalost, eksproprijacija pet parcela za ovih šest meseci je zaista nedovoljan rezultat da bi se to pokazalo. Da smo ostali, da je ostala ta ekipa ljudi koja je to radila već bi se daleko odmaklo po obavezama koje su postojale prema gradu i koje su ugovorne obaveze koje treba da grad ispoštuje. Kasni se najmanje šest meseci s realizacijom tog projekta, ako ne i više", smatra Maglai.

"Postojao je zastoj dok je bio bivši gradonačelnik, pa nismo uspeli za skoro godinu dana da završimo ni jednu do dve eksproprijacije zemljišta, a za ovih tri-četiri meseca mi smo na pola posla i završićemo to u narednih dva do tri meseca, ispunićemo sve rokove. U pravu ste, što se tiče toga bio je zastoj, ali nova lokalna vlast je završila uspešno polovinu posla, drugi deo ćemo završiti do marta meseca, a rokovi su do juna", tvrdi Laban.

Misija Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji, preko koje se donacija realizuje, do sada se, zvanično, ovim povodom nije oglašavala. Prema prošlogodišnjim najavama, realizacija projekta treba da počne sledeće, a da se okonča do 2022. godine.

Izvor: RTV

povezane teme

9
Овца за шишање Odgovori
Вероватно немачка понуда не задовољава "потребе" нових СНС, СВМ - властодржаца, као што није задовољавала ни претходне!
Milan024 Odgovori
Banda lopovska, i bivši i sadašnji!
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Jezero "ni na nebu ni na zemlji", pozorište lokalni "čardak u oblacima", bazen u šumi tzv. "mehur od sapunice"...Zaista, ima li u lokalu ičeg zemaljskog vrednog iole kakvog spomena?! Osim, naravno, sve očiglednije prizemnosti, koja kao takva nije za hvalu. Naprotiv!
sasa Odgovori
Sve sposoban do sposobnijeg.
igor Odgovori
Da li ovi nemci znaju sa kojom nestrucnom bandom saradjuju i daju novac?Ne verujem da ce novi gradonacelnik nesto bitno uraditi po bilo kom pitanju sto se tice grada, ali onaj prethodni nista nie ucinio sem da je obecavao i lagao narod.Posle svega toga jos ima obraza optuzivati...Cinjenica je da za politicara treba biti rodjen!
ka Odgovori
Na poslednjem sastanku Opštinse vlade, u vezi revitalizacije Palića i KFW programa , oglasio se i sa aspekta stručnosti i predsednik skupštine Subotice. Stručno, sa diplomama iz 1989 ing. građevinarstva i 2010 master ekonomski nauka. Dok Palić kao septička jama Subotice i naselja Palić ne dožvii preporod šteta je i dinar utrošitii.
Zoki G Odgovori
Sve je to lepo, ali šta će biti sa vikend naseljom?
Samo prošetajte jednom tamo.Kao u horor filmovima.Ili bolje rečeno podseća me na černobil. Baš! Propala je i okolina ne samo jezero. Halo, probudite se! Bolje dajte sve nemcima, možda će oni stvarno rešiti problem.
Dosta je bilo od vaših obećanja, DOBRO VAS ZNAMO
miki Odgovori
Nikad do sada nisam vidio veću septićku jamu . Niko nije lud da da novac za ovakve stvari,.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
E, da je u pitanju vest sa političkom konotacijom, brat-bratu bilo bi najmanje pedesetak komentara, a ovako spala "knjiga" tek na pet-šest?! I pored te porazne činjenice, biseru Panona zgaslog sjaja neka je za kakvu-takvu "utehu" da većina subotičana i žitelja Palića svakodnevno pomisle na njega puštajući vodu da ..... u njega odu. U trenutnim moralnim i finansijskim uslovima i to je nešto. Iliti, kada već nije Krivi toranj u Pizi, barem nakošena i sklona padu drvena kućica na molu. Direktor JP "Park Palić" ju je preduhitrio. "pao" je pre nje. Kamo sreće da je ranije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.