Komentara: 9
Pregleda: 4808
Foto

Palić u znaku "Berbanskih dana"

10.09.2022. u 18:27h
Izvor: Subotica.com
Vikend na Paliću obeležavaju 32. "Berbanski dani", tradicionalna svetkovina koja se održava svake jeseni u čast berbe voća i povrća. Na Velikoj terasi i duž šetališta lokalni proizvođači izložili su sve ono što su svojom rukom i radom napravili - voće, povrće, rakiju, vino, med, kolače, kao i proizvode starih zanata.
Palić u znaku "Berbanskih dana"

Tradicionalno, vitezovi vina „Arena Zabatskiensis“ proglasili su kraljicu berbe i pudara godine. Laskavu titulu kraljice berbe ove godine je ponela Katarina Brkljač.

-Srećna sam i ponosna što sam proglašena kraljicom berbe i što sam dobila priliku da vinogradarima iz ovog kraja poželim srećnu i uspešnu berbu – kaže lepotica.

Palić u znaku "Berbanskih dana"

Za pudara godine proglašen je Ivica Davčik iz Tavankuta, koji je na porodočnim vinogradima podigao zasade autohtonih sorti i jedan je od zaslužnih što se Tavankut vraća na mesto koje mu pripada u proizvodnji vino.

- Subotica će imati dovoljno vina. Falila je kiša,grožđe će biti sitnije malo ali ćemo ga imati u dovoljnim količinama – rekao je Davčik.

Na „Berbanskim danima“ izloženo je više od 50 vrsta vina iz 21 vinarije.

Palić u znaku "Berbanskih dana"

Pošto joj je pudar godine predao vino, „Berbanske dane“ svečano je otvorila Čila Goli, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, koja je podsetila da je manifestacija prvi put organizovana 1989. godine, da je berba grožđa veoma važna za svakog vinara i vinogradara i da ona predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vide rezultati njihovog rada.

- Svake godine se okupljamo na Velikoj terasi. I ovih dana imamo razlog da slavimo Veliku terasu, Ženski štrand, Muzički paviljon, Spomen-česmu i Vodotoranj, s obzirom na to da je tadašnje gradsko rukovodstvo, na čijem čelu je bio gradonačelnik dr Karoljom Biro, predalo kompleks ovih objekata 15. septembra 1912. godine, odmah nakon predaje zgrade Gradske kuće u Subotici. Već 110 godina ovi prelepi objekti su pored Palićkog jezera i oduševljvaju Subotičane i Palićane, kao i druge posetioce iz zemlje i iz inostranstva – istakla je Čila Goli i dodala da se i asad aktivno radi na Paliću, naročito po pitanju komunalne infrastrukture.

Palić u znaku "Berbanskih dana"​​​

Posetioci Palića danas i sutra na Velikoj terasi mogu da pogledaju izložbu voća i povrća koje se, po okončanju „Berbanskih dana“, poklanja u humanitarne svrhe, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Udruženju „Naše malo nekome je sve“.

Izvor: Subotica.com
32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću 32. Berbanski dani na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4808
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.