Komentara: 3
Pregleda: 2576

Palić domaćin festivala „Đenđešbokreta“ i „Durindo“

09.06.2022. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnji 58. festival „Đenđešbokreta“ i 45. izdanje „Durindo“, najveće smotre mađarske narodne muzike i narodnog stvaralaštva u Vojvoadini, održaće se predstojećeg vikenda, 11. i 12. juna, na Paliću.
Palić domaćin festivala „Đenđešbokreta“ i „Durindo“
Foto: Atila Kovač

Domaćin manifestacije koja će okupIti više od dve hiljade učesnika iz cele Vojvodine je Mađarski kulturni centar na Paliću.

- „Đenđešbokreta“ je najveći folklorni festival a „Durindo“ festival narodnih muzičkih orkestara, horova i solista. Karakteristika ovih festivala je da se svake godine održavaju na drugoj lokaciji a ovoga puta Paliću je pripala čast da bude domaćin i organizator – kaže zamenik gradonačelnika Imre Kern. – U subotu na „Đenđešbokreta“ biće 33 tačke i više od 700 učesnika, dok će u nedelju na „Durindo“ festivalu nastupati 1.200 učesnika koji će izvesti 123 tačke.

Manifestacija svoj „nulti“ dan imaće sutra u Mađarskom kulturnom centru na Paliću gde će od 18.30 časova biti postavljene izložbe rukotvorina i dečjih likovnih radova.

- Potom ćemo imati gala veče udruženja na kome ćemo predstaviti rad naših sekcija, a posle toga i imaćemo pozorišnu predstavu. Ulaz je besplatan a ovi sadržaji biće otvoreni i u suboti i u nedelju, te svi koji žele mogu da ih posete – najavljuje Ana Čisar Molnar, predsednica Mađarskog kulturnog centra na Paliću. - Uoči folklornog festivala u podne biće defile učesnika u mađarskim narodnim nošnjama od Ženskog štranda do Letnje pozornice. Paralelno sa programom biće postavljena izložba fotografija sa prethodnih festavila na Velikoj terasi, izložba narodnih nošnji, na obali će biti vašar starih zanata, dok će ispred Muzičkog paviljona biti Festival mađarskih vina. Na ulazu u Letnju pozornicu biće radionice za decu, a posle nastupa biće pozorišna predstva a u 20 časova veki koncert mađarskih umetnika.

Zbog prirode festivala „Durindo“ će se održati na Velikoj terasi gde će nastupiti muzički ansambli, a program počinje već u deset časova ujutru.

Uz Grad Suboticu, podrška organizaciji festivala je Kulturni savez vojvođanskih Mađara.

- Kao Subotičani, ponosni smo što se jedan ovakav festival održava na Paliću a i sami ćemo učestvovati. U subotu, pre samog početka uključićemo se u festival „Čori Šandor“ koji se istovremeno održava na 30 mesta u Karpatskom basenu. Imaćemo zajedničku koreografiju i pesmu i biće jako lepo – dodaje Roland Brezovski, stručni saradnik u Kulturnom savezu vojvođanskih Mađara. – Na centralnom gradskom trgu u deset časova nastupiće 40ak muzičara, tako da će se i u gradu osetiti festivalska atmosfera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2576
Povezane teme

imre kern

muzički festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.