Komentara: 0
Pregleda: 1495

Palić čistiji od leta

09.01.2009. u 00:14h
<p>Zavr&scaron;etak prečistača otpadnih voda kasniće oko &scaron;est meseci jer podizvođač holandske firme DHV nije po&scaron;tovao rokove pa će početi da radi tek u junu naredne godine - obja&scaron;njava Tama&scaron; Rabakezi, rukovodilac Sektora za izgradnju novog prečistača u JKP &bdquo;Vodovod i kanalizacija" u Subotici.</p>
Palić čistiji od leta

Završeni su prethodni taložnici, pumpna stanica i naknadni taložnici, urađena je mašinska montaža, ali je zastoj nastao kod izgradnje aeracionih bazena. Ove sedmice Suboticu je posetio Rik Langerejs, direktor DHV, koji je izabran za izvođača radova, da bi razgovarali o novim rokovima završetka radova.

- Rok za radove je sa 31. decembra 2008. pomeren na 30. avgust 2009. godine, a time je obezbeđen i nastavak kreditiranja koje je zbog kašnjenja radova bilo dovedeno u pitanje. I rok do kojeg je grad morao da obezbedi subvenciju od 500.000 evra time je produžen sa 30. aprila do 30. avgusta 2009. godine - kaže Duško Guslov, pomoćnik gradonačelnika Subotice za investicije i razvoj. - Pored produženja rokova, prihvaćena je i lista novih učesnika u subvenciji. To su „Vode Vojvodine" koje će učestvovati u finansiranju sa 36,5 miliona dinara, a ta sredstva su namenjena za čišćenje laguna.

Radovi bi trebalo da budu završeni do juna 2009. godine, kada će novi prečistač početi probno da radi na godinu dana. Kapacitet novog prečistača biće 36.000 kubnih metara otpadne vode, što je za tri puta više od sadašnjeg, a u vreme kiša, kada će se aktivirati sve tri linije, kapacitet će
mu biti čak 108.000 kubnih metara vode.
Novi prečistač trebalo bi da obezbedi i viši nivo prečišćavanja vode koja se uliva u Palićko jezero. Zahvaljujući tome, u Palić će se slivati čista voda jer će iz gradske kanalizacije biti uklonjeni amonijak, nitrati i fosfati, kao i mineralne soli koje su imale efekat „veštačkog đubriva" za alge u vodi jezera.
- Nakon godinu dana celokupna voda u Paliću biće promenjena, ali ni posle toga ne treba očekivati da će voda postati bistra i prozirna jer je to nemoguće u plitkom, nizijskom jezeru od svega dva metra dubine - objašnjava Tamaš Rabakezi, rukovodilac Sektora za izgradnju novog prečistača.

Za finansiranje izgradnje novog prečistača za preradu otpadnih voda, Subotica je uz garancije Vlade Srbije, novembra 2006. godine podigla kredit od devet miliona evra kod EBRD, sa rokom otplate do 2019. godine.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1495
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.