Komentara: 0
Pregleda: 9424

Pada cena otkupa otpada

28.01.2009. u 12:51h
Pada cena otkupa otpada

Reciklažom u svetu brojne firme ostvaruju profit od 160 milijardi američkih dolara godišnje, a u tom sektoru zaposleno je više od milion i 500 hiljada ljudi. Svake godine se u svetu trguje i reciklira više od 600 miliona tona otpadnog papira,plastike,obojenih metala, tekstila, stakla i elektronskog otpada.

U Subotici postoji nekoliko pilot projekata za odvajanje otpada i njegovo odnošenje otkupnim stanicama.Stručnjaci veruju da će će globalna ekonomska kriza da “uspori” naš grad ka profitiranju od reciklaže.Ekonomska kriza utiče i na cenu otkupa otpada koji se nosi dalje na reciklažu.

Cena je od ove godine duplo jeftinija, tako da za pet ambalažu umesto 12 dinara po kilogramu sada se plaća šest, a papir umesto tri dinara sada se otkupljuje besplatno.U Udruženju za prirodnu hranu Teras kažu da oni ne mogu da komentarišu kako će da se globalna ekonomska kriza odrazi na otkup otpada, ali smatraju da kada se usvoji set zakona o ambalažnom otpadu biće uvede i red u ovu oblast.

U okviru projekta “Otpad nije smeće” koji se realizovao od maja do decembra prikupljeno je blizu 10.000 tona papira, u vrednosti od 34.000 dinara. Pet ambalaže je prikupljeno 160 kilograma što košta blizu 2000 dinara. Novac od akcije biće dat u humanitarne svrhe i to Osnovnoj i srednjoj specijalnoj školi “Žarko Zrenjanin”.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 9424
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.