Komentara: 3
Pregleda: 1943

Ozimi usevi u dobrom stanju, kukuruz i suncokret sejaće se na znatno manjim površinama

11.01.2023. u 09:43h
Izvor: Subotica.com
Ove godine u subotičkom ataru biće zasejano znatno manje kukuruza u odnosu na višegodišnji prosek, a manje će biti i suncokreta, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe i dodaju da su besparica i strah od suše dominantni razlozi što preovlađuje ozima setva. Stanje ozimih useva je dobro, a zbog visokih temperatura ratari će zaštitu raditi nešto ranije nego što je uobičajeno.
Ozimi usevi u dobrom stanju, kukuruz i suncokret sejaće se na znatno manjim površinama

Kada je u pitanju ratarska proizvodnja, skoro 60 odsto površine je pod ozimim usevima, odnosno pod pšenicom, ječmom i uljanom repicom. Kako kažu stručnjaci, ozima setva preovlađuje zbog straha od suše.

Prvi novci koje poljoprivrednici dobijaju su upravo od ubiranja strnina, a strah od suše i besparica doprineli su tome da ljudi u jesen poseju što više. Zato će ove godine biti zasejano znatno manje kukuruza, možda čak i 50 odsto manje u odnosu na višegodišnji prosek. Takođe, biće manje i površina pod suncokretom - objašnjava Damir Varga, direktor Pojoprivredne stručne i savetodavne službe.

Ozimi usevi u dobrom stanju, kukuruz i suncokret sejaće se na znatno manjim površinamaStanje ozimih useva - pšenice, ječma i uljane repice je dobro, ali će zbog visokih temperatura zaštitu biti potrebno sprovesti nešto ranije nego što je uobičajeno.

Usevi koji su posejani u 1. i 2. dekadi oktobra su dobro razvijeni. Uljana repica nikada nije bila razvijenija u ovo doba godine. Iako usporeno, vegetacija se odvija - priča Varga i dodaje da su tokom pregleda useva uočeni patogeni na pšenici i ječmu - Ima simptoma bolesti, pa će verovatno biti potrebna nešto ranija i intenzivnija zaštita u prolećnom delu vegetacije. Za sada nema nikakve potrebe za primenom fungicida.

Iz Poljoprivredne stručne službe navode da nema potrebe da se žuri sa prihranom, ali savetuju da se odradi N-min analiza zemljišta.

Poljoprivredna stručna služba počela je sa N-min analizama. Na osnovu nekoliko odrađenih uzoraka vidimo da će kod uljane repice, ukoliko nije primenjeno azotno đubrivo jesenas, biti potrebna obilnija prihrana. Tamo gde je tokom jeseni primenjeno azotno đubrivo, neće biti potrebe za obilnijom prihranom - zaključuje sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1943
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.