• Pregleda: 4936

Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

Od danas, svi koji nemaju krov nad glavom, spas od niskih temperatura mogu da pronađu u Prihvatilištu za beskućnike. Na adresi Gajeva 50, drugi put ove godine obezbeđen je privremeni smeštaj za najugroženije sugrađane.
Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

U odnosu na prošli put, povećan je kapacitet Prihvatilišta pa je u objektu Mesne zajednice Novo selo obezbeđen smeštaj za 25 osoba. Za ovu uslugu, iz gradskog budžeta izdvojeno je 407 hiljada dinara.

- Grad Subotica se i ove godine poneo veoma odgovorno i humano prema našim najugroženijim sugrađanima. Ovo je mesto gde oni imaju krov nad glavom, tople obroke, tople napitke, tako da prve korisnike očekujemo već u toku današnjeg dana - poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite.

Prihvatilište je, kao i prethodnih godina, opremio “Crveni krst, čiji će saradnici i volonteri dežurati svakog dana u prepodnevnoj smeni, dok je “Caritas” obezbedio prostor, kao i noćno dežurstvo.

- Iz naših rezervi u magacinu za program pripreme i delovanja u nesrećama u potpunosti smo opremili Prihvatilište. To su dvadeset i pet kreveta sa dušecima i posteljinom, pripremljena je garderoba za korinike usluga Prihvatilišta, sredstva za ličnu higijenu, sredstva za kolektivnu higijenu, a kao i ranijih godina brinućemo se za tri obroka u toku dana i tople napitke tokom čitavog dana. Takođe, naši volonteri i stručna služba će dežurati od 8 do 15 časova - rekao je sekretar Gradske organizacije “Crveni krst”, dr Siniša Trajković.

Odluku o licima koja će biti smeštena u Prihvatilište, donosiće Centar za socijalni rad, koji će u okviru nadležnosti zaštite ugroženih lica potom raditi procenu potrebe za njihovom trajnijom zaštitom.

- Dok privremeno Prihvatilište bude otvoreno, radnici Centra za socijalni rad svakodnevno će obilaziti korisnike tokom radnog vremena, a vikendom će ih obilaziti naš dežurni stručni radnik i utvrđivati njihove potrebe. U roku od 30 dana će se, ukoliko se ukaže potreba, rešiti i trajniji smeštaj – istakla je direktorka Centra za socijalni rad, Miroslava Bagavac.

Prihvatilište je ove godine bilo otvoreno od sredine januara do 9. marta, a u tom periodu na ovoj adresi zbrinute su 32 osobe.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
panonski čamac Odgovori
Niske temperature traju već danima, zar ste se sad setili?
Django
Ne pise tacno kad je otvoreno, kao prvo. Kao drugo, nije lepo zamerati dobrocinstvu. Verujem da se najugrozeniji sugradjani nisu bunili sto je kasno otvoreno, vec da im je drago sto imaju gde da prenoce. Ja bih zamolio administratore stranice, ako su u kontaktu sa crvenim krstom i karitasom i socijalnim sluzbama da ih pitaju za savet i objave na koji nacin i mi obicni sugradjani mozemo pomoci. Uvek su dobrodosle donacije, verujem, ali je mnogo lakse kad se zna konkretno sta. Svaka cast volonterima koji nesebicno pomazu drugima.
MA DA
A sto se ti nisi setio?
panonski čamac
@MA DA
Ja plaćam porez i dajem donacije da bi se finansirao neko kome je to posao da se seti. Ako se ja trebam setiti da imamo sugrađane na ulici na -10 i da radim nešto po tom pitanju lično, onda koji će nam đavo opština?
Vesko Odgovori
Vazno je da ste se vi slikali, kao da ste ne znam sta uradili u ovom radu. Cudi da nisu dosli predstavnici Pokrajine i Republike.
Ul Odgovori
Bravo, treba pomoci ljudima, mada moram da priznam da sam sokiran da se gosn gradonacelnik nije pojavio da se slika na otvaranju, to mu je omiljeni (ako ne i jedini) posao.
kojot
Ako nemas nesto pametno da napises nemoj ni gluposti da pises.
andrea
MANEKEN
localhost Odgovori
Drago mi je da se misli i na naš bespomočni narod a ne samo na migrante, mogli ste se inače ranije setiti da ovo otvorite. 21. vek je i možete saznati vremensku prognozu unapred i stvoriti uslove i za naš napaćen narod.
xXx Odgovori
Stizem i ja za godinu dve ako se ovako nastavi.
Da, da... Odgovori
Gde je Ivanišević!?!?
earthworker Odgovori
danima je debeli minus ali tek danas moram da kopipejstam ovo ovde da se dodatno naglasi: "Grad Subotica se i ove godine poneo veoma odgovorno i humano prema našim najugroženijim sugrađanima. Ovo je mesto gde oni imaju krov nad glavom, tople obroke, tople napitke, tako da prve korisnike očekujemo već u toku današnjeg dana - poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite."

nadam se iskreno da nece pronaci smrznute kad se sneg otopi.
Imre Molnar Odgovori
Ovo je potrebno Cele godine ne Samo kada su Minusi u pitanju
Sretan Božić i Novu Godinu
Zvezdan Odgovori
A nesto za napustene zivotinje, jer su ih stoke izbacile napolje? Beskucnici da nadju posao, pa da obezbede sebi krov nad glavom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.