Komentara: 11
Pregleda: 2749

Otvoreno pismo UG „Solidarnost“

29.01.2013. u 17:21h
Izvor: SuMedija
Danas se Udruženje građana "Solidarnost" otvorenim pismom obratilo predsedniku Apelacionog suda u Novom Sadu, Slobodanu Nadrljanskom i predsednici Osnovnog suda u Subotici Rozaliji Tumbas.
Otvoreno pismo UG „Solidarnost“

„Već duže vremena našem udruženju se obraćaju za pomoć ogorčeni, prevareni bivši radnici ATB "Sever"-a, njih 480. Ti većinom nezaposleni radnici kažu: „ nemam 30. do 60.000 dinara da platim troškove advokata ATB "Sever" (kancelarija M. Dragičevića); imam bolesti u porodici i ne mogu to da platim; ako to platim neće biti za porodicu, za školovanje dece, itd.“

Ovo je maltretiranje ljudi koji životare na nivou ispod ljudskog dostojanstva i od njih mnogi su se razboleli. Oni su dobili i dobijaju rešenja Vaših sudova i sudija da im je zahtev za nadoknadu neisplaćenih zarada (od 1997. do 2002.) zastareo jer je "privatizacija u 'Severu' završena 9. februara 2005. godine". I Vi i Vaše sudije znaju da je kupoprodajni ugovor o kupovini Severa potpisan 31. decembra 2004. godine sa rokom trajanja od pet godina. Vi ste od Agencije za privatizaciju dobili dokument u kojem stoji da od 15. jula 2010. godine Agencija više nije nadležna za privatizaciju "Sever"-a, što jasno označava da je to datum završetka privatizacije. Vi ste doneli nezakonita rešenja za 480 građana Subotice, Čoke, Sanada itd. Zašto?!

Da bi se ovo rešilo u skladu sa Zakonom o privatizaciji UG SU "Solidarnost" obratilo se Ministarstvu pravde i Vladi Srbije, Visokom kasacionam sudu, Ustavnom sudu RS, Odboru za ustavnost i zakonodavstvo Skupštine Republike Srbije, načelniku Severnobačkog okruga g-dinu Nikoli Repcu, gradonačelniku Subotice. Od svih njih smo tražili da delaju po zakonu i nadležnostima; sada je to hitna potreba jer nekim ljudima preti plenidba od sudskih izvršitelja.

G-đo i g-dine, morate znati da UG SU "Solidarnost" neće dati da se "u ime zakona" i na osnovu nezakonitih Vaših odluka radnici dodatno opljačkaju. Mi smo oformili mobilne timove od 10 - 30 građana koji su u promptnoj pripravnosti da radikalnim merama zaštite bivše radnike "Sever"-a od plenidbe teško zarađene imovine. Da ne bi došlo do teških incidentnih situacija, mi od Vaszahtevamo da iznađete način stavljanja pod moratorijum izvršenja Vaših rešenja dok nadležni državni organi (a i Vi sami) ne odgovore po Zakonu o privatizaciji: koji je tačan datum završetka privatizacije "Sever"-a?!

Na osnovu dokaza i činjenica mi smo uvereni da će svi radnici "Sever"-a koji su tužili ATB "Sever" za zaostale zarade dobiti pozitivna rešenja Vaših sudova. Pitanje je samo da li Vama i vlastima u Srbiji treba 480 - 1000 novih procesa u Strazburu da bi radnici "Sever"-a dobili svoje pozitivne presude. Ako do toga dođe, to će biti znak neprofesionalnosti i nesposobnosti Vaših sudova i čitavog pravosuđa u Srbiji.“

Otvoreno pismo je potpisao predsednik UG SU "Solidarnost", Vanja Dragojlović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 2749
Povezane teme

udruženje solidarnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.