Komentara: 0
Pregleda: 1829

"Otvoreni dan" u Muzičkoj školi u subotu, 27. maja

25.05.2023. u 16:12h
Izvor: Subotica.com
Muzička škola će u subotu, 27. maja, od 18 časova otvoriti vrata za sve zainteresovane koji žele da saznaju više o istorijatu i radu ove ustanove, a za ovu priliku pripremili su bogat program.
"Otvoreni dan" u Muzičkoj školi u subotu, 27. maja

Ova ustanova će u subotu u popodnevnim i večernjim časovima predstaviti bogat kulturno - umetnički program, kroz koji će zainteresovani građani i budući učenici moći da se upoznaju sa istorijom ove škole i sa programima i odsecima koje ova škola nudi. 

  - Program počinje od 18 časova, radionicom za predškolce, koju će voditi profesor Mirna Mirkov Stes. Nakon radionice uslediće izložba insrumenata namenjena učenicima koji žele da upišu Muzičku školu. U 21 čas će se sa balkona oglasiti fanfare, koje će izvođenjem svečane melodije označiti početak manifestacije, odnosno otvaranje vrata, nakon čega će posetioci moći da uđu u samu zgradu. Unutra će ih dočekati izložba dokumenata, slika, svedočanstava o istoriji škole. Planirana su tri koncerta - kamerne muzike, džez muzike i koncert nastavnika Muzičke škole pod nazivom "Mala noćna muzika" - rekla je Dragana Nikolić, direktorica Muzičke škole. 

Cilj ove manifestacije jeste da se građanima približe muzika i rad ove škole, ali i istorija i dug put koji je škola prešla od svog nastanka do danas, i kroz koju su prošle brojne generacije. 

 - U okviru predstavljanja naše škole prikazaćemo jedan deo istorijsko-arhivske građe i materijala koje prikupljamo za monografiju kojom ćemo obeležeti predstojeću 155-ogodišnjicu. Tu će se naći plakati značajnih koncerata, tabloi sa maturantima od druge polovine 20. veka pa do današnjih dana, slike koje svedoče o minulim vremenima. Ova svedočanstva su važni dokumenti koji govore o veoma bitnoj instituciji koja je iznedrila mnoge generacije vrhunskih muzičara koji i danas deluju u Subotici, Vojvodini, Srbiji i svetu. Kroz sliku i pisanu reč prošetaćemo kroz vek i po dugu tradiciju naše škole - ističe nastavnik Muzičke škole Miroslav Stantić.

"Otvoreni dan" u Muzičkoj školi u subotu, 27. maja

Sama ideja za ovaj projekat došla je od učeničkog parlamenta, što nam je potvrdila maturantkinja Muzičke škole i predsednica parlamenta, Mirela Vereš.

 - Ideja se rodila u spontanom razgovoru koji smo vodili u parlamentu. Shvatili smo da ni sami ne znamo sve o istoriji svoje škole, pa smo krenuli u istraživanje, a za pomoć smo se obratili i profesorima, koji su nam rado pomogli. Onda smo shvatili da to što smo uradili treba da pokažemo svima, da svi građani imaju priliku da vide šta mi sve radimo u školi, da im predstavimo raznovrsnost odseka i smerova i da upoznaju istorijat i zgrade i koncerata koji su se tu održali, da svi građani uvide da je Muzička škola pravo blago našeg grada - završava Mirela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 3 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1829
Povezane teme

muzička škola

dragana nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.