Komentara: 5
Pregleda: 6047

"Otvorena zaštita " - služba Gerontološkog centra Subotica

19.12.2013. u 16:02h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
Grad Subotica je davne 1971 godine medju pravim u bivšoj Jugoslaviji odlučio da osnuje službu Pomoć i nega ukući, od tada pa sve do danas Grad Subotica je bez obzira na sve političke , privredne i društvene turbulencije istrajao u htijenju da ova služba bude to što je danas. A to je služba koja je svima u Srbiji a i u čitavom regionu uzor i primer kako treba brinuti o našim najstarijim sugrađanima.
"Otvorena zaštita " - služba Gerontološkog centra Subotica

Gerontološki centar Subotica, Ustanova je koja važi za najbolju u Srbiji. Ono što nju izdvaja od drugih je to što sluša potrebe svojih korisnika i smešta ih u centar zbivanja, te svoje usluge kreira prema njihovim potrebama. Ova Ustanova sadrži 3 (tri) domska objekta koji čine njenu celinu kao institucionalnu zaštitu, ali i službu Otvorena zaštita, koja je oblik vanistitucionalne zaštite.

Otvorena zaštita okrenuta je građanima treće životne dobi, koji žive u svojim stanovima, svojim domovima. Cilj postojanja ove službe je da olakša život svojim najstarijim sugrađanima, učini ga lepšim i ispunjenijim. U ovoj službi zaposleno je 73 (sedamdeset i troje) ljudi različitih zanimanja. Više od polovine njih započinje svoj radni dan već u pola sedam kada kreću na terene gde ih čekaju njihove svakodnevne dužnosti. U mnogim domovima ovi radnici su jedini koji otvaraju vrata, tako da pored standardnih usluga, tu su i da saslušaju, pruže savet ili utehu. Sve što može da pomogne korisnicima, u granicama mogućnosti.

Služba Otvorena zaštita se sastoji se iz tri segmenta:

- Pomoć u kući, segment je koji obuhvata održavanje higijene domaćinstva u kome korisnik pomoći stanuje, nabavku prehrambenih artikala, pripremanje orgeva za dnevnu potrebu loženja, samo loženje, peglanje veša, kuvanje jednostavnijih obroka, plaćanje računa, donošenje i odnošenje veša. To je vrsta pomoći koja je svima dobrodošla a na listi prioriteta su slabije pokretni ili nepokretni korisnici.

- Nega u kući predstavlja specifičnu vrstu pomoći, gde medicinske sestre odlaze u domove korisnika i vode računa o njihovoj ličnoj higijeni, redovnoj zameni ličnog i posteljnog rublja, previjanje, davanje insulina, kontrolišu vitalne funkcije kao i važnost i ispravnost medikamenata koje korisnici koriste. Osim toga, sprovode i masaže u funkciji prevencije stvaranja rana, vrše nabavku lekova iz apoteke, edukuju korisnike i srodnike o važnim pitanjima nege ili opštem zdravlju korisnika.

- Treći deo Otvorene zaštite okrenut je ka socijalizaciji starijih sugrađana. Sastoji se iz Gerontoloških klubova, kojih trenutno ima 10 (deset) . Klubovi su mesta u kojima članovi odlaskom u penziju ostaju društveno aktivni, učestvuju u programima i aktivnostima kako u klubovima i domovima, tako i van Ustanove. Gerontološki klubovi čine mrežu vanistitucionalne socijalne zaštite gde njihovi članovi dolaze da se druže, da pojedu kuvani obrok, učestvuju u raznoraznim sekcijama i bogatim programima. Domaćini klubova su tu da organizuju i vode programe, ali i da budu tu za svoje članove. Pored proslava rođendana svakog meseca, ispraćaja stare godine, obležavanja Osmog marta, organizuju i brojne izlete. Članstvom u jednom klubu, automatski se postaje član i u ostalih devet klubova.

Gerontoloških klubova ima u skoro svakom delu gradu, a svaki klub u sebi nosi posebnu atmosferu i nešto drugačije od ostalih klubova. Tako u jednom klubu postoji pevačka grupa i vokalno- instrumentalni sastav, dok je u drugom folklorna sekcija, a u trećem rekreacija. Prema rečima članova, Gerontološki klub predstavlja toplo i udobno mesto u kojem za svakoga ima ponešto. Objekat u kojem možete pročitati dnevnu štampu, popiti piće po vrlo pristupačnoj ceni jer je kafa osam dinara. Osim toga, tamo možete odneti veš na pranje i peglanje, možete zakazati usluge frizera, masera, pedikira. Svakog dana možete pojesti kuvani obrok u klubu ili ga izneti kući. Postoji mogućnost za slabije pokretne članove da im ručak besplatno stigne na kućnu adresu. Članovi se druže, bilo u sekcijama kao što su bridž, pikado, viseća kugla ili kreativne radionice u kojima se otkriva kreativni gen koji u svakome od nas čuči. Jedina obaveza članova je da redovno izmiruju članarinu kojoj je mesečna visina gotovo ista kao i jednih novina.

"Otvorena zaštita " - služba Gerontološkog centra Subotica

Olakšice koje su još namenjene najstarijim sugrađanima sprovode se kroz projekte koje odobrava nekad lokalna samouprava a nekad Pokrajina. Trenutno je aktuelan projekat Seoski domaćin, koji je više namenjen prigradskim domaćinstvima. Na teren dolaze radnici koji obavljaju teže poslove, kao što su košenje trave, sečenje suvog granja, skupljanje lišća, spremanje pomoćnih prostorija, cepanje drva, čišćenje snega i slično. Ove usluge besplatne su za korisnike.

Pored ove postoji još jedna besplatna usluga, a to je usluga majstora koji dolazi u domove i popravlja manje kvarove, obavlja stolarske, bravarske i vodovodarske poslove.

Unutar Gerontološkog kluba „Kertvaroš“, postoji i Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije, koji je namenjen ne samo obolelim, nego i njihovim porodicama. Naime, pri susretu sa psihologom utvrđuje se stepen demencije i vrše se savetodavni razgovori. Postoji i Psihološko savetovalište koje je otvoreno za članove svih klubova i koje je takođe besplatno. Na taj način članovi mogu da dobiju psihološku podršku povodom aktuelnih životnih poteškoća. Namenjeno je onima koji su se našli na jednoj od najvažnijih životnih faza, kao što je odlazak u penziju.

Unutar Ustanove postoji i besplatna telefonska linija putem koje svi zainteresovani mogu da se informišu o uslugama koje nudi Gerontološki centar Subotica, unutar kojeg je pomenuta Služba. Broj je besplatan za sve fiksne i mobilne operatere u Srbiji i glasi 0800/ 222- 024.

"Otvorena zaštita " - služba Gerontološkog centra Subotica

Za postojanje službe Otvorene zaštite zaslužna je lokalna samouprava koja je prepoznala potrebe svojih sugrađana i podržala njeno osnivanje. Kućna nega nastala je početkom sedamdesetih, a ubrzo se otvorio prvi Gerontološki klub, tada jedini u državi. Danas je to kompleksna usluga, kojoj je cilj da omogući građanima treće životne dobi da ostanu u svojim domovima i stare u svom prirodnom okruženju.

Iz godine u godinu broj usluga vrtoglavo raste, tako da broj prodatih ručkova godišnje raste za oko 7000 (sedam hiljada) da bi ove godine dostigao oko 44000 (četrdeset i četiri hiljade) ručkova. Broj članova klubova se povećava za oko 1000 (hiljadu), pa danas ima skoro 7000 (sedam hiljada) članova u deset klubova. Ostvaren broj sati usluge nege je preko 33000 (trideset i tri hiljade), a broj sati usluge pomoći u kući je preko 48000 (četrdeset i osam hiljada) . Na listi čekanja gotovo u svakom trenutku je oko 200 (dvestotine) korisnika za uslugu pomoći i oko 20 (dvadeset) za uslugu nege. Razlozi za tu zasigurno su dobra usluga i profesionalizam.

Svi radnici prolaze obuke koje su prilagođene njihovoj struci, kako bi uslugu koju pružaju konstantno podizali na viši nivo. Kako je pionir vaninstitucionalne zaštite, služba Otvorena zaštita, postala je primer i uzor mnogima. Uspostavljena je uspešna saradnja sa švajcarskim Crvenim krstom i Crvenim krstom Tuzle, koji su se tokom osnivanja njihovog Dnevnog centra za pomoć i negu u mnogome ugledali na Otvorenu zaštitu.

Konkurisanjem na projekte kao što su Javni radovi i Stručna praksa, nalaze se novi kadrovi kojih je uvek potrebno. Usluge ove službe sve su potrebnije i sve je veći obim posla. Međutim, često se dešava da neke usluge budu tu samo dok projekat traje, kao što je sa besplatnim raznošenjem ručka na kućnu adresu. To je projekat kojim je za 6 (šest) meseci odnešeno oko 5000 (pet hiljada) ručkova.

Postojanje ove Službe, kao i njihov predani rad, prepoznali su pored korisnika kojih je svakim danom sve više, i lokalna samouprava, ali i Pokrajina. Na kongresima Evropske socijalne mreže, Ustanova Gerontološki centar pohvaljena je da sa najmanje novca nudi najveći dijapazon usluga. Pohvale i priznanja koje Ustanova, pa i sama služba Otvorena zaštita svakodnevno primaju, daju motiv za dalje širenje i jačanje ove službe koja je i više nego neophodna svakom građaninu treće životne dobi.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 6047
Povezane teme

gerontološki centar subotica

socijalna zaštita

kućna nega

služba otvorene zaštite

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.