• Pregleda: 9436

Otvorena volijera za mrkog medveda u Zoo vrtu Palić

Zoološki vrt Palić godinama važi za veoma lepo uređen i održavan vrt, koji polako menja staromodnu koncepciju držanja životinja i približava se evropskim standardima. Ipak, trn u oku svim posetiocima ali i samim zaposlenima u vrtu i upravi su stari kavezi, izgrađeni pre više od 50 godina, u vreme kada se o dobrobiti životinja vodilo veoma malo računa i kada je svrha zoo vrta bila samo da prikaže čudne i egzotične vrste dalekih krajeva. Ovakvi kavezi su mali, betonski, sa rešetkama i bez i malo sadržaja koji životinjama mogu omogućite da se igraju.
Otvorena volijera za mrkog medveda u Zoo vrtu Palić

Upravo u takvom kavezu je 30 godina živeo i naš mrki medved. Zahvaljujujući Gradu Subotici i gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, tokom 2012. počelo se sa izgradnjom nove volijere po savremenim standardima. Za mesto novog objekta je određen prostor sa već uređenim jezerom gde su nekada živeli majmuni. Violijera je dobila novu ogradu obezbeđenu električnim pastirima i utvrđenu obalu jezera. Izgrađen je potpuno novi brlog za medveda, sa dve odvojene prostorije i podnim grejanjem i posebnom prostorijom za timaritelje.

Brlog i ulazi u volijeru su obezbeđeni posebnim sistemom vrata, a napravljen je i poseban koridor za premeštanje medveda iz prenosnog kaveza u brlog. Za posetioce je izgrađena mala pećina iz koje se kroz staklene otvore može videti medved u brlogu i u volijeri. Čitav prostor su oplemenili i pećinski crteži. Iznad pećine izgrađena je terasa koja omogućuje posetiocima pogleda iz malo drugačije perspektive ne samo na medveda već i na tigrove i okolinu. Ambijent je upotpunjen i malim vodopadom koji osim estetskog značaja vrši aeraciju vode u jezeru u kome je oformljen eko sistem i gde medved može da lovi ribu. Svakako, table sa informacijama na tri jezika, o mrkim medvedima, čoveku i medvedu i pećinama radoznalijim posetiocima pružaju i zanimljive informacije. Izgradnja je tekla u nekoliko faza i sa postavljanjem ograde na terasu je konačno okončana. Ukupna vrednost objekta je preko 5.5 miliona dinara i bez pomoći Grada Zoološki vrt ne bi mogao iz sopstvenih sredstava da finalizira ovako veliki poduhvat.

Što se tiče same medvedice, ona je prebačena iz stare volijere u pokretnom kavezu koji su nosili 6 jakih momaka. Medvedica je mirna i poslušna i nije pravila probleme radnicima. U novoj volijeri je prvo provodila nekoliko nedelja samo u zatvorenom delu a nakon toga je puštena i u dvorište sa preko 800kvadrata. Bojažljivo, prvo njuškicom pa šapicom, medvedica je izašla iz brloga i pošla u istraživanje nove okoline. Kako se na dobro nije teško navići pokazala nam je nakon nekoliko dana kupanjem u jezeru, kopanjem i izležavanjem na krevetu od lišća, kao u nekoj bajci.

Stari kavez s druge strane, ostaje kao podsećanje na prošlost i razvoj ljudske svesti. A da ne bi bio samo hrpa betona i gvožđa nakon uređenja biće otvoren posetiocima da se uvuku i pogledaju svet iz perspektive iza rešetki. Gradonačelnik Grada Subotice Modest Dulić i direktor Zoološkog vrta mr Bogdan Laban, dipl.ek. 24. aprila su svečano otvorili novu volijeru.

povezane teme

10
mmmm Odgovori
Pa,ovo bas i nije neka novost. Ja sam bio pre 2-3 nedelje u zoo vrtu i bilo je ovako :D
Vesna Odgovori
Baš mi je drago zbog mede :)
mst981 Odgovori
Bilo bi lepo da ima društvo :(
Lalo Odgovori
Drago mi je zbog mede!!A vi gospodine Dulicu, ko da ste otvorili zaobilazni put do Kelebije...
Smesni ste ko bioskop!!
Pera Odgovori
Izgleda odlicno!Ima svasta nesto novo.
Lokalac Odgovori
ovo je lepa novost.kadse setim u kojem malom celocnom kavezu je mio medved/ca,kao kocka pa to je bilo STRASNO ali stvarno. ovo je jako lepa vest !
M Odgovori
Nije mi jasno sto se Laban reklamirao kraj volijere kao da je on najzasluzniji za to sto je odradjeno. Mislim da pohvale za dobro odradjeni posao, treba da idu prethodnoj upravnici i radnicima ZOO vrta. Laban ce se moci hvaliti za uradjeno tek nakon minimum godinu dana rada u ZOO vrtu. A pitanje je sta ce do tada biti sa ZOO vrtom.
asd Odgovori
Pricajte sta hocete i politicka pozadina i sakupljanje poena...al ovo je jedan divan gest pecina je prelepa a medi je konacno svanulo. Bravo!
zoran Odgovori
Pre par nedelja skoro svi su napadali Labana sta ce sa vecernjim skolom u ZOO vrtu.E sad je dokazao da je on pravi kadar za to direktorsko mesto.A u prethodnom periodu je dokazao svoju naklonost prema prirodnim materijalama: vodi,kamenu na objektu iza radijalca.
luka Odgovori
5.5 miliona dinara. JBT da li ste vi normalni , tj. da li smo mi normalni. Za 5.5 miliona dinara možeš izgraditi novu kuću od 100 m2 sa grejanjem i nameštajem na placu od 400 m2 a vi ste toliko utukli u pećinu. da li ono " posebna vrata, poseban koridor, posebna prostorija" diže cenu do neba ???? Jedno obično preseljenje medveda ste opisali kao da ste pravili objekat za smeštaj čopora vanzemaljaca..........pa dokle više, dokle će se na svakom poslu koga se vi dotaknete 80% para ukrasti. Evo još jedan mali primer istog scenarija , bazen na prozivci 5.000.000 evra i .........( obratite pažnju na površinu i cenu koštanja) http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Putovanja/379258/Pogledajte-Najveci-bazen-na-svetu. Da se razumemo , nemam ništa protiv uređivanja i ulaganja u zoo vrt ali brate prestanite da kradete, da li ste normalni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.