Komentara: 10
Pregleda: 10876

Otvorena volijera za mrkog medveda u Zoo vrtu Palić

24.04.2013. u 15:38h
Zoološki vrt Palić godinama važi za veoma lepo uređen i održavan vrt, koji polako menja staromodnu koncepciju držanja životinja i približava se evropskim standardima. Ipak, trn u oku svim posetiocima ali i samim zaposlenima u vrtu i upravi su stari kavezi, izgrađeni pre više od 50 godina, u vreme kada se o dobrobiti životinja vodilo veoma malo računa i kada je svrha zoo vrta bila samo da prikaže čudne i egzotične vrste dalekih krajeva. Ovakvi kavezi su mali, betonski, sa rešetkama i bez i malo sadržaja koji životinjama mogu omogućite da se igraju.
Otvorena volijera za mrkog medveda u Zoo vrtu Palić

Upravo u takvom kavezu je 30 godina živeo i naš mrki medved. Zahvaljujujući Gradu Subotici i gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, tokom 2012. počelo se sa izgradnjom nove volijere po savremenim standardima. Za mesto novog objekta je određen prostor sa već uređenim jezerom gde su nekada živeli majmuni. Violijera je dobila novu ogradu obezbeđenu električnim pastirima i utvrđenu obalu jezera. Izgrađen je potpuno novi brlog za medveda, sa dve odvojene prostorije i podnim grejanjem i posebnom prostorijom za timaritelje.

Brlog i ulazi u volijeru su obezbeđeni posebnim sistemom vrata, a napravljen je i poseban koridor za premeštanje medveda iz prenosnog kaveza u brlog. Za posetioce je izgrađena mala pećina iz koje se kroz staklene otvore može videti medved u brlogu i u volijeri. Čitav prostor su oplemenili i pećinski crteži. Iznad pećine izgrađena je terasa koja omogućuje posetiocima pogleda iz malo drugačije perspektive ne samo na medveda već i na tigrove i okolinu. Ambijent je upotpunjen i malim vodopadom koji osim estetskog značaja vrši aeraciju vode u jezeru u kome je oformljen eko sistem i gde medved može da lovi ribu. Svakako, table sa informacijama na tri jezika, o mrkim medvedima, čoveku i medvedu i pećinama radoznalijim posetiocima pružaju i zanimljive informacije. Izgradnja je tekla u nekoliko faza i sa postavljanjem ograde na terasu je konačno okončana. Ukupna vrednost objekta je preko 5.5 miliona dinara i bez pomoći Grada Zoološki vrt ne bi mogao iz sopstvenih sredstava da finalizira ovako veliki poduhvat.

Otvorena volijera za mrkog medveda u Zoo vrtu Palić

Što se tiče same medvedice, ona je prebačena iz stare volijere u pokretnom kavezu koji su nosili 6 jakih momaka. Medvedica je mirna i poslušna i nije pravila probleme radnicima. U novoj volijeri je prvo provodila nekoliko nedelja samo u zatvorenom delu a nakon toga je puštena i u dvorište sa preko 800kvadrata. Bojažljivo, prvo njuškicom pa šapicom, medvedica je izašla iz brloga i pošla u istraživanje nove okoline. Kako se na dobro nije teško navići pokazala nam je nakon nekoliko dana kupanjem u jezeru, kopanjem i izležavanjem na krevetu od lišća, kao u nekoj bajci.

Stari kavez s druge strane, ostaje kao podsećanje na prošlost i razvoj ljudske svesti. A da ne bi bio samo hrpa betona i gvožđa nakon uređenja biće otvoren posetiocima da se uvuku i pogledaju svet iz perspektive iza rešetki. Gradonačelnik Grada Subotice Modest Dulić i direktor Zoološkog vrta mr Bogdan Laban, dipl.ek. 24. aprila su svečano otvorili novu volijeru.

Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda Otvorena volijera za mrkog medveda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 10876
Povezane teme

ZOO vrt Palić

Modest Dulić

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.