Komentara: 0
Pregleda: 2938

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke škole

17.06.2021. u 18:06h
Izvor: TV Subotica
Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke škole

Maturski radovi 19 učenika Politehničke škole sa smera Likovni tehničar izloženi su u prostorijama Savremene galerije Subotica. Izbor teme je bio slobodan, pa postavka obiluje raznolikim pričama koje su prikazane kroz konzervaciju, film i slikanje, u sedam umetničkih disciplina.

- Tema mog maturskog rada je bila reprodukcija radova Milene Pavlović Barili. Ona je bila naša prva ilustratorka, koja je ilustrovala za "Vogue", bila je svetska žena i želela sam da na neki način predstavim žene u našem slikarstvu - rekla je Petra Teodora Babić, maturantkinja Politehničke škole.

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke škole

- Kao maturski rad sam radila film i cela tematika i poenta filma su svakodnevne prepreke s kojima se susrećemo i kako ne treba čekati da se problemi pretvore u nešto veliko, nego ih treba odmah, čim se pojave, razrešiti - objasnila je Saša Majkić, maturantkinja Politehničke škole.

- Izabrala sam slikanje, jer mi je to omiljena umetnička disciplina kroz koju mogu da se izražavam i odabrala sam kosture, jer je to priličko teško slikati. To sam postavila sebi kao izazov, a iza se vidi i ogledalo, što je takođe bilo još jedan izazov - kazala je Viktorija Semi, maturantkinja Politehničke škole.

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke školeŠkolarci su pohvalili i profesore koji su im pomogli da izrade radove, ali i da se odluče za dalji nastavak školovanja.

- Pošto sam četiri godine pohađao ovo, baš mi se promenilo sve i svašta šta ću da radim posle, pa sam nakon puno razmišljanja odlučio da to bude grafički dizajn - rekao je Ilija Rade Mur.

- Kroz ove četiri godine sam prošla s mišlju da ću upisati Akademiju umetnosti i da ću ići na slikarstvo. Za mene nije bilo teško odlučiti se za put kojim ću ići - sigurna je Milena Radulović.

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke školeSnježana Rončević, profesorka filozofije koja je i otvorila izložbu, kaže da među radovima učenika ima i onih koji se mogu smatrati za ozbiljna umetnička dela. Maturante je pohvalila kao izrazito talentovanu generaciju.

- Ovo nisu radovi za potcenjivanje. Bez obzira što je ovo rad čoveka koji je tek uplivao u umetničke vode, ovde postoje dosta ozbiljni radovi koji se mogu nazvati umetničkim delima. Da li će i koliko njih nastaviti, to ćemo da vidimo koliko će ljudi ponovo doći u ovu kuću. Ja bih volela svih 19, ali videćemo. U svakom slučaju, kvalitetna generacija i jako dobra i ozbiljna deca - poručila je Rončević.

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke škole

Otvorena umetnička izložba maturanata Politehničke školeOvo je prvi put da đaci Politehničke škole izlažu radove u Savremenoj galeriji, a izložba je otvorena do 30. juna.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2938
Povezane teme

izložba

politehnička srednja škola

maturanti politehničke škole

savremena galerija subotica

maturanti

izložba radova

politehnička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.