• Pregleda: 2577

Otvorena je izložba slamarki

U Gerontološkom klubu “ Centar 1” otvorena je izložba slika od slame. Građani mogu da dođu u Gerontološki klub nauče kako se prave slike i predmeti od slame. Naivna umetnost u tehnici slame je ponikla na severu Bačke. Izložbu slika od slame otvorio je zamenik gradonačelnika.
Otvorena je izložba slamarki

Udruženje slamarki “SRB” i Gerontološki centar imaju saradnju već 17 godina i tradicionalno se održavaju prolećna i jesenja kolonija slame. Na jesenjoj koloniji će aktivno učestvovati i stvarati 15 slamarki koje su članice kluba. U Gerontološkom klubu Centar 1 svi zainteresovani članovi mogu da savladaju tehniku pravljenja predmeta od slame, koji je veoma dugotrajan i složen. Zahteva veliko strpljenje i preciznost, a za jedni sliku od slame potrebno je i do tri meseca rada jer svaki delić kompozicije mora posebno da se pripremi.

Grad koliko može pomaže rad u gerontološkim klubovima. Izrada ukrasa od slame u selima i na salašima oko Subotice zaživela je pre više od jednog veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, a veštim prstima slamarke prave ukrase, perlice i slike.

U okviru manifestacije “ Različiti a isti” koja se održava u decembru biće izloženi radovi koji su nastali u toku kolonije.Izrada predmeta od slame je karakteristična za Vojvodinu, a naročito Suboticu sa okolinom. Slike i predmeti maštovitih slamarki krase domove mnogih naših sugrađana.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

2
024 Odgovori
Molim vas, može li mi neko reći gde se to nalazi.
hsgnhgn Odgovori
i naravno dzej...............
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.