• Pregleda: 1518

Otvorena izložba slika u tehnici slame "U čast Dužijance"

Radovi od zlatnog sjaja slame i ove godine su zasijali u Bunjevačkoj matici, gde je dvanaest umetnika izložilo više od dvadesetak ostvarenja kao svojevrsnu krunu završetka žetvenih svečanosti, a ovoga puta nadmašili su sebe i u motivima, tehnici, kao i po savršenstvu svojih slika.
Foto: Bunjevci.net / Nikola Stantić
Otvorena izložba slika u tehnici slame "U čast Dužijance"

Umetnošću slame Ana Vukov se bavi od 2008. godine, a sve što je mogla da nauči o toj veštini, tehnici i pletivu, naučila je od dugogodišnje i iskusne slamarke Ivane Dulić, za koju kaže da joj je bila "najbolja učiteljica". Iako iza sebe ima nekoliko desetina radova, za ovogodišnju izložbu "U čast Dužijance" izradila je sliku "Na divanu", na kojoj je pokušala da dočara kako se rađala ljubav u doba salaša.

- Na slici se vidi cura koja plete uže na jednom polomljenom stablu. Ona ga uporno plete i došao je jedan deran da joj se udvara. Međutim, ona njega ni ne gleda, a on je došao na divan sa njom, ali ništa od toga. Tako je izgledalo nekadašnje udvaranje na salašu, ono je uvek bilo direktno ili indirektno, preko pisama - objašnjava Vukov, koja najveću stvaralačku inspiraciju pronalazi u motivima salaša i grožđa. - Inače sam cura koja živi na salašu, te nikada nisam u nedostatku materijala ni pogleda, a šta ću još da izradim pored salaša, to je već stvar mašte. Najviše se pronalazim u motivima grožđa i volim da izrađujem svašta, od narukvica, ogrlica, minđuša, do grožđa na slici, boci ili poklonu.

Dužijanca bez slame i umetnosti slame je kao rasparana cipela, reči su Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, koja je istakla da te dve stvari uvek idu zajedno, oslanjajući se jedna na drugu.

- Znamo da Dužijanca datira još od davnih dana, a da je umetnost slame došla nešto kasnije, kao predivna nadogradnja ovih izuzetno talentovanih i dobrih žena. Kada kažem dobrih, pre svega mislim na to da iz dobrote njihove duše proizilaze ovakve slike - poručila je Kujundžić Ostojić.

Jedan od najznačajnijih nacionalnih praznika Bunjevaca, Dan Dužijance, tradicionalno će se obeležiti večeras, na Veliku Gospojinu, a umesto Svečane akademije u Velikoj većnici, bogat kulturno-umetnički program po prvi put će se održati na Gradskom trgu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Nina Odgovori
Umetnost zaista nema granica. Ručni radovi vrednih slamarki postaju iz godine u godinu prepoznatljiv srpski brend!
Ispravka
Bunjevački. Istina sa malo mađarskih motiva, ali bunjevački. Nikako srpski. Ima na tisuća lepih srpskih rukotvorina ali ovo nije.
bunjevac
Šta sada više nije ni bunjevački? E moji ,,Bunjevci" pročitani ste.
Ekonomist
Bunjevci su državljani Srbije, pa ima logike da se njihovi radovi svrstavaju u brend Srbije tj "srpski brend". U svakom slučaju sve što je u vezi sa Dužijancom i njenom proslavom originalna je tekovina Bunjevaca, a ostali samo kopiraju uz napomenu da su oni Hrvati. Svako ima pravo da se izjašnjava kako hoće, ali onda nemojte prebacivati onima, koji se nisu povinovali dnevno-političkim prilikama, nego su imali smelosti zadržati svoje pravo ime. Pogotovu je žalosno što su predvodnici svećenici, koji u sred Subotice na svetoj misi izražavaju "sućut za žrtve domovinskog rata", a zna se da se mislilo na Hrvate u Hrvatskoj.
Kiseli Odgovori
To su ovi sto izlazu u prostorijama srpske crkve?sta ne izlazu bunjevacke pravoslavne ikone?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.