Komentara: 30
Pregleda: 8489
Foto

Obeležavanje Dana Dužijance po prvi put na Gradskom trgu

07.08.2019. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, jedan od nacionalnih praznika Bunjevaca, Dan Dužijance, tradicionalno će se obeležiti na Veliku Gospojinu, 15. avgusta, a umesto Svečane akademije u Velikoj većnici, bogat kulturno-umetnički program po prvi put će se održati na Gradskom trgu.
Obeležavanje Dana Dužijance po prvi put na Gradskom trgu

Obeležavanju Dana Dužijance prethodiće misa zahvalnica i posvećenje hleba od novog žita u Franjevačkoj crkvi u sredu, 14. avgusta, kada će biti predstavljeni i ovogodišnji bandaš i bandašica, Vladimir Vuković i Dunja Mačković. Naredni dan, na Veliku Gospojinu, održaće se centralna proslava bunjevačkog nacionalnog praznika, koja će započeti svečanim defileom učesnika kroz centar grada, zatim polaganjem cveća na spomen-bistu Blašku Rajiću, predajom "kruva" domaćinu Dužijance, te koncertom bunjevačkih pesama i igara na Gradskom trgu.

- Velika nam je čast što smo ove godine u prilici da ugostimo sedam kulturno-umetničkih društava kako iz našeg grada, tako i iz okoline, a svi oni će se predstaviti isključivo bunjevačkim igrama, jer na ovaj način želimo da prikažemo tradiciju, običaj, kulturu, nošnju i sve ono što Bunjevci nose u svojoj baštini - najavila je Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Obeležavanje Dana Dužijance po prvi put na Gradskom trgu

Nakon koncerta, na Gradskom trgu će se zaigrati Bandašicino kolo, čime će započeti narodno veselje koje će označiti kraj ove manifestacije u Subotici.

- Ono što je za nas veoma bitno, jeste da ovaj nacionalni praznik obeležimo jedni sa drugima, kao i da budemo dobri domaćini našim gostima i svima koji budu došli na manifestaciju - poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. - Dužijanca je naš stari, ili kako mi to volimo da kažemo, starovinski običaj koji smo doneli na ove prostore, koji ljubomorno čuvamo, ali nesebično delimo sa svima. Negujemo ga više od tri veka i to je običaj koji se trudimo da zaštitimo kao kulturno-memorijalnu baštinu, za šta se nadam da ćemo ove jeseni konačno i uspeti.

Program centralne manifestacije "Dan Dužijance 2019"

Sreda, 14. avgust

  • 18:00 Misa zahvalnica u Franjevačkoj crkvi.

Četvrtak, 15. avgust

  • 19:00 Okupljanje učesnika ispred Bunjevačke matice;
  • 19:20 Svečani defile učesnika u centru grada;
  • 19:45 Polaganje cveća na spomen-bistu Blašku Rajiću;
  • 20:00 Svečana priredba na Gradskom trgu - predaja kruva domaćinu Dužijance i koncert bunjevačkih pesama i igara. U programu učestvuju: Katarina Novaković (solista), Tamburaški orkestar "Tajna", Marija Bošnjak i Stipan Budimčević (scenski prikaz običaja), folklorni ansambli BKC "Tavankut", BKC "Bajmok", PG "Kolo" Tompa, GKUD "Sombor", KPD "Jedinstvo" Bajmok, OKUD "Mladost", KUD "Aleksandrovo" i KUDŽ "Bratstvo";
  • 21:30 Bandašicino kolo.

Preuzmite brošuru sa programom Dana Dužijance.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 8489

Povezane vesti

Povezane teme

dužijanca

suzana kujundžić ostojić

program dužijance

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka dužijanca

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.