• Pregleda: 1363

Otvorena izložba korisnika Doma za negu

U Vestibilu Gradske kuće juče je otvorena izložba radova korisnika Doma za negu Gerontološkog centra. Prikazani radovi u različitim tehnikama, poput origami tehnike, akvarela i gline, nastali su u okviru radno-okupacione terapije.
Otvorena izložba korisnika Doma za negu

Da čovek i u trećem životnom dobu ima jaku stvaralačku energiju pokazuje izložba korisnika Doma za negu koji su, i pored brojnih zdravstvenih problema, svakodnevno posvećeni stvaranju pravih malih umetničkih dela. 

- Osim brige o zdravstvenom stanju korisnika, posvećujemo veliku pažnju ispunjavanju njihovog slobodnog vremena. Ovi radovi su proizvod radno okupacionih aktivnosti. Svi ovi radovi traže puno strpljenja, ljubavi i truda, ali i na kraju donose zadovoljstvo čoveku. Treće životno doba ne znači gašenje, nego ponekad tek buđenje kreativnosti u čoveku i ovi radovi su rezultat te kreativnosti. Kolika je ta kreativnost, videćete najbolje kod ovih origami radova, koji traže toliko strpljenja, posvećenosti i preciznosti, da je to prosto neverovatno. To su hiljade i hiljade savijenih listića papira i to svaki savijen na isti način, pod istim uglom i jednako raspoređeni, što na kraju daje ovako prekrasne radove - kaže Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra.

Na izložbi su predstavljeni radovi Atile Puca, koji je pokazao svoj talenat na delima od gline, mozaici Mire Zarić, Jovanke Kukli i Hansa Bolvarija, akvareli Katalin Takač i radovi od papira u tehnici origami korisnika Tibora Raca. Iako je za origami prvi put čuo kada je došao u Dom, mnogi koji se bave ovom tehnikom savijanja papira pozavideli bi mu na kreativnosti i veštini.

- Kada se radi sa ovom tehnikom papir se reže na dimenziju 7 puta 4 cm, pa se napravi origami. Kad sam to naučio, to nije bilo dosta, trebalo je iskoristiti te origamije. I tako smo odlučili da napravimo ovaj most, trudili smo se, radili puno i uspeli smo. Onda smo napravili drugi most i na kraju ovu kućicu. Volim ovo da radim, jer me jako smiruje i nema nerviranja kad se bavim sa ovakvim stvarima - kaže Tibor Rac, korisnik Doma za negu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.