Komentara: 1
Pregleda: 2574
Foto

Otvorena izložba „Kolekcija Duranci“

06.07.2023. u 16:49h
Izvor: Subotica.com
Tokom svog višedecenijskog rada, Bela Duranci ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom i umetničkom životu našeg grada. Iako je napustio životnu scenu, on i dalje doprinosi kulturnoj i to bogatom zaostavštinom koju je darovao Gradskom muzeju, Savremenoj galeriji i Gradskoj biblioteci a koja je izložena u postavci „Kolekcija Duranci“.
Otvorena izložba „Kolekcija Duranci“

Postavka obuhvata predmete koji su postali deo Durancijeve privatne zbirke tokom profesionalnog života, kao što su dela likovnih umetnika iz Vojvodine i autora koji su izlagali na ovom prostoru od kraja 19. veka do savremenog stvaralaštva.

Otvorena izložba „Kolekcija Duranci“U određenom periodu života Bela Duranci je odlučio da pokloni svoju kolekciju likovnih dela i bibliotečku građu institucijama kulture sa kojima je tokom života najviše radio i sarađivao, odnosno u kojima je i sam radio – kaže Ljubica Vuković Dulić, istoričarka umetnosti. – Neke od radova je dobio od autora, a neke je i sam pribavio. Akcenat nije isključivo na kvalitetu radova, već na fukciji darodavca, ali radovi su veoma važni za ovaj grad, jer su u uglavnom u pitanju zavičajni umetnici. Praksa formiranja poklon zbirki nije novost, postoji određen broj u Gradskom muzeju i Savremenoj galeriji a takva će biti i “Kolekcija Duranci”.

Otvorena izložba „Kolekcija Duranci“U kolekciji su i dela nekoliko umetnika koji su bili u intenzivnoj vezi na likovnoj sceni sa njim, između ostalih  Ištvan Sajko, Edita Kadirić, Endre Farago i drugi.

- Durancija sada ne pokazujemo kao istoričara umetnosti, već kao darodavca.  Njegovog biografiji su i tekstovi o umetnicima sa kojima je radio – dodaje Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti. - Želeli smo da skrenemo pažnju na to da je grad dobio jedan ovako poklon, to je počelo 2011. godine i postupno kroz više godina, tako da je sada došlo vreme i na to da ukažemo. Drago nam je što će za Dan grada biti otvorena ova izložba, i trajaće do 10. septembra.

Otvorena izložba „Kolekcija Duranci“

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 2 dana
Komentara: 1
Pregleda: 2574
Povezane teme

bela duranci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.