• Pregleda: 809

Otvorena izložba "Istorija Vojvodine u kamenu"

Povodom velikog jubileja, stogodišnjice pobede u Velikom ratu i prisajedinjenja vojvođanskih krajeva Kraljevini Srbiji, u holu Otvorenog univerziteta postavljena je izložba "Vojvodina Srbija – zapis u kamenu". Autorka izložbe Biljana Ristić, na maestralan način je predstavila ličnosti koje su utemeljile Vojvodinu kao deo Srbije.
Otvorena izložba "Istorija Vojvodine u kamenu"

Izložba posvećena prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, sadrži portrete u kamenu 17 najznačajnijih ličnosti koje su doprinele da 1918. godine dođe do prisajedinjenja. Portreti na kamenu simbolizuju trajnost, poput veze Srbije i Vojvodine, koja je konačno i uspostavljena prisajedinjenjem 1918. godine.

Tako iz kamena o sudbini krajeva severno od Save i Dunava "govore" Arsenije prvi Sremac, despot Stefan Lazarević, Zmaj Ognjeni Vuk, Prepodobna Mati Angelina, car Jovan Nenad, Arsenije treći Čarnojević, Dositej Obradović, Lukijan Mušicki, Marija Trandafil, Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Mihajlo Pupun i mnogi drugi.

- Pokušala sam da kroz biografije ovih ličnosti pokažem dušu i pokažem koliko su oni svojim željama i delima pokušali i ostvarili ono što smo mi sada, ovde - rekla je autorka izložbe Biljana Ristić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.