• Pregleda: 3250

Otvorena izložba "Dragulji na prekretnici vekova - putovanje kroz čudesan svet secesije"

U galeriji "Likovni susreti" danas je otvorena izložba slika pod nazivom „Dragulji na prekretnici vekova - putovanje kroz čudesan svet secesije“. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do petka.
Otvorena izložba "Dragulji na prekretnici vekova - putovanje kroz čudesan svet secesije"

Izložba predstavlja jednu od aktivnosti u okviru IPA prekograničnog projekta Mađarska- Srbija, u okviru kojeg je urađena rekonstrukcija severoistočne fasade Sinagoge, planirano je izdavanje monografije o Rajhlu Ferencu, izložba o secesiji u Senti, kao i konferencije i stručne radionice.

Projekat „Dragulji na prekretnici vekova- putovanje kroz čudesan svet secesije“ realizuje se u periodu od 1. januara 2013. do 30. aprila 2014. godine. Projekat je usmeren na istraživanje, očuvanje i širu promociju graditeljskog nasleđa secesije u Segedinu, Subotici i Senti. Projektom je planirana i delimična rekonstrukcija dva ugrožena spomenika kulture: palate Grof u Segedinu i Sinagoge u Subotici, a planirana je i izrada projekata za spoljnju rekonstrukciju Šefer palate u Segedinu. Ukupna verdnost projekta je oko 345.000,00 eura, a vrednost donacije našem gradu je 146.446,50 eura. Jedan deo novca u našem gradu utrošen je na rekonstrukciju severoistočne fasade Sinagoge.

Pomoćnica gradonačelnika za kulturu,  Valerija Agošton Pribila koja je otvorila izložbu, istakla je da je ova izložba značajna i po tome što nas podseća na građevine pored kojih svakodnevno prolazimo, ali im možda ne pridajemo dovoljno pažnje.

Izložba će biti otvorena do petka, 21. marta, a završna konferencija Projekta zakazana je za 23. april. Autor izloženih fotografija je Željko Vukelić.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

2
stormwatch Odgovori
Samo nemojte na kraju da ispadne da je SNS doneo secesiju u Suboticu molim vas.
yjeyk Odgovori
bravo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.