Komentara: 0
Pregleda: 2363
Foto

Otvorena izložba božićnjaka

12.12.2017. u 11:26h
Izvor: Subotica.com
U Vestibilu Gradske kuće otvorena je 21. po redu izložba božićnjaka. Organizator izložbe je Etnološko odeljenje "Blaško Rajić", pri Katoličkom društvu za kulturu, istoriju i duhovnost "Ivan Antunović".
Otvorena izložba božićnjaka

Tradicionalna izložba božićnjaka održava se od 1997. godine, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Na ovogodišnjoj izložbi, predstavljeni su božićni kolači, koje su napravile vredne domaćice iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Žednika i Đurđina, a svoj doprinos su dale i mlađe generacije, te posetioci imaju priliku da vide i ukrase od testa, koji su nastali na radionicama u subotičkim vrtićima.

Nastanak božićnjaka, ukrasnog kolača od hleba, prema rečima Jelene Piuković iz Etnološkog odeljenja "Blaško Rajić", vezuje se za nekadašnju nemogućnost odlaska dece i starijih u crkvu za Božić.

- Za nas Hrvate Bunjevce božićnjaci su jako značajni, jer se svi radujemo najradosnijem porodičnom prazniku, Božiću. Salaši su bili udaljeni od crkve, a da bi se cela porodica radovala Božiću onda se Betlehemska štalica izrađivala od testa i pravila se na božićnom kolaču, kojeg zovemo božićnjak. Na svakom kolaču nalazi se Majka Božija, mali Isus i Sveti Josip i sve ono što se nalazi na salašu, domaće životinje, ptice i cveće. Božićnjake su pravile vredne žene, a cela porodica je bila okupljena i radovala se - objasnila je Piuković. 

Otvorena izložba božićnjaka

Izložbu je otvorio fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici, ovogodišnji dobitnik jedne od nagrada Društva "Ivan Antunović", s rečima da važna poruka koju božićnjaci i Božić šalju jeste da Bog želi da okupi porodicu u zajedništvu.

Na kraju programa, ženska pevačka grupa HKPD-a "Matija Gubec" iz Tavankuta izvela je tradicionalne božićne pesme Bunjevaca Hrvata u ovim krajevima, dok je Jelena Piuković uručila izlagačima božićnjaka i ostalim učesnicima prigodne zahvalnice.

Otvorena izložba božićnjaka

Uz izložene božićnjake, priređene su i dve prodajne izložbe Likovnog odeljenja HKC "Bunjevačko kolo" i Likovno-slamarskog odeljenja HKPD "Matija Gubec". 

Izložba će biti otvorena do petka, 15. decembra, svakim radnim danom od 10 do 19 časova.

Izvor: Subotica.com
Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće Izlozba Božićnjaka u vestibilu Gradske kuće
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2363
Povezane teme

gradska kuća

blaško rajić

izložba božićnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.