• Pregleda: 2384

Otvorena 4. Međunarodna konferencija "MECHEDU 2017"

U Visokoj tehničkoj školi otvorena je 4. Međunarodna konferencija pod nazivom "MECHEDU", na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u oblasti mehatronike.
Otvorena 4. Međunarodna konferencija "MECHEDU 2017"

Konferencija je nastavak projekta koji je, u okviru IPA programa, Visoka tehnička škola strukovnih studija realizovala 2011. godine u saradnji sa Visokom tehničkom školom iz Kečkemeta. Tema dvodnevne konferencije je "Mahatronika u edukaciji i praksi".

- Sama mehatronika i njen pojam je nešto što je danas veoma aktuelno, jer sadrži mašinstvo, elektrotehniku, informatiku i organizacione nauke. Proizvodi koje kupujemo, sastavljeni su od više delova koji deluju, te ih možemo nazvati mehatroničkim uređajem. U poslednje vreme svedoci smo toga da je industrija u Subotici u  porastu na tom polju i smatram da je jako interesantno da pokažemo da ovde, na lokalnom nivou, pravimo i razvijamo proizvode koji su mehatronski. Sa druge strane, u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija obrazuju se kadrovi u oblasti mašinstva, informatike, elektrotehnike i mehatronike pa postoji mogućnost za saradnju privrede i nas - kaže Igor Firstner, dekan Visoke tehničke škole strukovnih studija.

Pored predavača iz naše zemlje, među učesnicima konferencije bili su i stručnjaci, kao i predstavnici kompanija iz susedne Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Slovenije.

Pokrovitelj konferencije je slovenačka kompanija, lider u automatizaciji proizvodnje, koja je pokazala spremnost da investira u unapređenje obrazovnog procesa u našoj zemlji.

- Trudimo se da pomažemo svim visokoobrazovnim institucijana u Srbiji, tako smo Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu dali na uslugu jedan naš robot, koji služi za naučno istraživački posao, kao i za promociju robotike u Srbiji. Do kraja leta planiramo da takav robot damo i Visokoj tehničkoj školi u Subotici, da bi ovim đacima obezbedili lakši posao i učenje, kao i savladavanje nekih novih naučnih disciplina i tehnologija, koje će im u budućnosti biti potrebne za lakše zapošljavanje - kaže Robert Klačak, zastupnik  firme „Fanuc“ iz Celja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.