Komentara: 0
Pregleda: 1991

Otvoren XVII Međunarodni festival pozorišta za decu

17.05.2010. u 19:50h
Izvor: RTV Yueco
Otvoren XVII Međunarodni festival pozorišta za decu

Sedamnaesti po redu Međunarodni festival pozorišta za decu otvoren je sinoć na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta. Na festivalu koji će trajati do subote, u takmičarskom delu nastupiće 20 predstava sa 6 kontinenata. Programom “Četiri godišnja doba” Vivaldija studenti Pozorišne akademije iz Bratislave svečano su otvorili Festival. Osnivač festivala je grad Subotica, a izvršni producent Otvoreni univerzitet.

U narednih nedelju dana Subotica će po sedamnaesti put biti domaćin dečijih pozorišnih trupa iz celog sveta. Zvanična selekcija festivala obuhvata 20 predstava iz 13 zemalja. Pred subotičkom publikom nastupiće pozorišta iz Izraela, Češke, Slovačke, Francuske, Rusije, Rumunije, Belorusije, Poljske, Španije, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Pravo bogatstvo ovog festivala je što se svaka predstava igra na izvornom jeziku. Po tradiciji, Festival svake godine ima za cilj da predstavi kulturu jedne zemlje.

Za vreme trajanja Festivala na Otvorenom univerzitetu biće organizovane izložbe i dečiji filmski program. U Hotelu ‘’Patria’’ biće održan i Međunarodni naučni forum pod nazivom ‘’Dete u svetu pozorišne umetnosti’ koji će dati veliki doprinos razvoju pozorišnog stvaralaštva kod nas.

Festival je otvorio ruski lutkar Nikolaj Naumov, dekan Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga, koji je dobio festivalsku nagradu za životno delo. Pored Naumova, nagrada "Mali princ" za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručena je i upravniku pozorišta "Pinokio" iz Beograda, Igoru Bojoviću. Na ceremoniji je uručena i Povelja doživotnom počasnom predsedniku Saveta Festivala, akademiku Henriku Jurkovskom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1991
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.