• Pregleda: 7233

Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

Naši građani od prošlog petka, 11. oktobra, u Mađarsku mogu da odu i preko novog malograničnog prelaza Rabe – Kubekhaze, koji je za putnički saobraćaj otvoren od 7 do 19 časova.
Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

Vrpcu na devetom graničnom prelazu između Srbije i Mađarske presekli su Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Izgradnja i  otvaranje graničnog prelaza na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije deo je projekta prekogranične saradnje dve zemlje, vrednog 5.5 miliona evra, a za koji je Evropska unija izdvojila 4,6 miliona evra.

U okviru projekta kojim će se intenzivirati ekonomska, socijalna i kulturna saradnja dve zemlje, izgrađeno je 2.3 kilometra puta sa mađarske, 1.3 kilometra saobraćajnice sa srpske strane.

- Ovim činom ne samo da doprinosimo boljem protoku robe i ljudi, već i prekograničnoj saradnji i razvoju regiona kao celine. Istorijski gledano, odnosi dve zemlje su najbolji do sada i dostižu nivo strateškog partnerstva, a intezitetu saradnje doprinose i zajedničke sednice dve vlade – istakao je ministar Dačić, dodavši da očekuje da će na narednoj sednici koja bi trebalo da se održi iduće godine biti potpisan izjave o namerama o saradnji u okviru strateškog partnerstva Srbije i Mađarske. – Možda bi nekome pre deset godina bilo sumnjivo što otvaramo ovaj granični prelaz, ali danas je druga situacija, mi smo danas prijatelji. Pripadnici mađarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji imaju konstruktivnu ulogu i  najjači su most koji nas spaja i nadam se da ćemo zajedničkim radom doprineti boljem položaju mađarske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske u Mađarskoj.

Ministarka Joksimović podsetila je da je otvaranje graničnog prelaza decenijski san brojnih građana sa obe strane granice, jer se improvizovani prelaz otvarao jednom godišnje.

- Srbija i Mađarska vode politiku i diplomatiju pre svega u interesu građana – jasna je Joksimović. – Ovo je jedan od važnih strateških projekata koje radimo u saradnji sa susednom Mađarskom i pozivam sve lokalne samouprave da se uključe i realizuju projekte koji su u interesu građana obe zemlje. U prethodnom periodu mi i Mađarska smo pokazali značaj koji pridajemo našem partnerstvu, našoj saradnji, a ja kao ministar za evropske integracije u Vladi Srbije želela bih izraziti posebno zadovoljstvo i zahvalnost ministru Sijartu i naravnu premijeru Orbanu.

Srpski ministri su se zahvalili Mađarskoj na podršci Srbiji u procesu ulaska u Evropsku uniju, a Peter Sijarto poručio je da je našoj zemlji mesto u EU.

- Proširenje Evropske unije ključno je pitanje za Mađarsku i podržaćemo ekonomski interes Unije da Srbija što pre postane članica. Smatramo da je Srbija to zaslužila. Uprkos protivljenju nekih članica, smatramo da treba ceniti dostignuća Srbije u tom procesu, jer je to jedna uspešna priča – poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske. - Odnos dve zemlje je primeran i ništa bolje to ne dokazuje nego otvaranje novog graničnog prelaza. Život mnogih ljudi postaje lakši, zajednice sa obe strane sve su bliže jedna drugoj, a nove pogranične oblasti dobijaju priliku za razvoj. Želeo bih da napomenem da smo spremni za dalji rad, pripremamo razvoj graničnog prelaza Baja – Sombor i pripremamo dalji razvoj područja teretnog saobraćaja u Santovu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Овца за шишање Odgovori
Zbog blagostanja, građani Srbije će ga koristiti, uglavnom, u jednom smeru!
Zoki Odgovori
Negde se ukidaju granice, kod nas se otvaraju nove
BM Odgovori
Bravo.. jedino se nadam da za sest meseci nece nasa strana biti prljava, puna papirica, opusaka, najlon kesa, sa rupama na auto prilazu kod provere pasosa...

Posebno se nadam da nece biti "aktiviran" privatan toalet (sa naplatom) kao prvi simbol Srbije koji se prvi vidi pri ulasku u Srbiju i poslednji pri odlasku.

O iscepanim zastavama i osvetljenu ne bih sada
Gozo Odgovori
Sramota. 6 kontenjera I platno za nastresnicu 5.5 miliona eura. Ni ne lici na granici prelaz. Ciat lopovluk kao I obicno
C
Kada se ugrađuješ, ugradi se barem za trećinu. Je jednom neko rekao.
Šanjika_Ferencvaroš Odgovori
ŠAJZE
Uvek u pravu Odgovori
Setite se filma "Od sumraka do svitanja". Sve je kod nas kao u tom filmu pa i prelaz. Jedino što naš košta 5 mil. evra (a sastoji se od nekoliko kontejnera) ali šta nas briga kad su to platili prijatelji iz EU. Preko tog prelaza ćemo mi Mekisikanci pokušati da se dočepamo sveta. Neko preko prelaza a neko pored.
Malter
Mislis na Tarantinov film sa vampirima?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.