Komentara: 8
Pregleda: 9236

Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

13.10.2019. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Naši građani od prošlog petka, 11. oktobra, u Mađarsku mogu da odu i preko novog malograničnog prelaza Rabe – Kubekhaze, koji je za putnički saobraćaj otvoren od 7 do 19 časova.
Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

Vrpcu na devetom graničnom prelazu između Srbije i Mađarske presekli su Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Izgradnja i  otvaranje graničnog prelaza na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije deo je projekta prekogranične saradnje dve zemlje, vrednog 5.5 miliona evra, a za koji je Evropska unija izdvojila 4,6 miliona evra.

U okviru projekta kojim će se intenzivirati ekonomska, socijalna i kulturna saradnja dve zemlje, izgrađeno je 2.3 kilometra puta sa mađarske, 1.3 kilometra saobraćajnice sa srpske strane.

- Ovim činom ne samo da doprinosimo boljem protoku robe i ljudi, već i prekograničnoj saradnji i razvoju regiona kao celine. Istorijski gledano, odnosi dve zemlje su najbolji do sada i dostižu nivo strateškog partnerstva, a intezitetu saradnje doprinose i zajedničke sednice dve vlade – istakao je ministar Dačić, dodavši da očekuje da će na narednoj sednici koja bi trebalo da se održi iduće godine biti potpisan izjave o namerama o saradnji u okviru strateškog partnerstva Srbije i Mađarske. – Možda bi nekome pre deset godina bilo sumnjivo što otvaramo ovaj granični prelaz, ali danas je druga situacija, mi smo danas prijatelji. Pripadnici mađarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji imaju konstruktivnu ulogu i  najjači su most koji nas spaja i nadam se da ćemo zajedničkim radom doprineti boljem položaju mađarske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske u Mađarskoj.

Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

Ministarka Joksimović podsetila je da je otvaranje graničnog prelaza decenijski san brojnih građana sa obe strane granice, jer se improvizovani prelaz otvarao jednom godišnje.

- Srbija i Mađarska vode politiku i diplomatiju pre svega u interesu građana – jasna je Joksimović. – Ovo je jedan od važnih strateških projekata koje radimo u saradnji sa susednom Mađarskom i pozivam sve lokalne samouprave da se uključe i realizuju projekte koji su u interesu građana obe zemlje. U prethodnom periodu mi i Mađarska smo pokazali značaj koji pridajemo našem partnerstvu, našoj saradnji, a ja kao ministar za evropske integracije u Vladi Srbije želela bih izraziti posebno zadovoljstvo i zahvalnost ministru Sijartu i naravnu premijeru Orbanu.

Otvoren malogranični prelaz Rabe – Kubekhaze

Srpski ministri su se zahvalili Mađarskoj na podršci Srbiji u procesu ulaska u Evropsku uniju, a Peter Sijarto poručio je da je našoj zemlji mesto u EU.

- Proširenje Evropske unije ključno je pitanje za Mađarsku i podržaćemo ekonomski interes Unije da Srbija što pre postane članica. Smatramo da je Srbija to zaslužila. Uprkos protivljenju nekih članica, smatramo da treba ceniti dostignuća Srbije u tom procesu, jer je to jedna uspešna priča – poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske. - Odnos dve zemlje je primeran i ništa bolje to ne dokazuje nego otvaranje novog graničnog prelaza. Život mnogih ljudi postaje lakši, zajednice sa obe strane sve su bliže jedna drugoj, a nove pogranične oblasti dobijaju priliku za razvoj. Želeo bih da napomenem da smo spremni za dalji rad, pripremamo razvoj graničnog prelaza Baja – Sombor i pripremamo dalji razvoj područja teretnog saobraćaja u Santovu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 9236

Povezana vest

Povezane teme

Ivica Dačić

putni prelaz

jadranka joksimović

granični prelaz raba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.