Komentara: 0
Pregleda: 1074

Otvoren 18. "Biofest", međunarodna manifestacija posvećena organskim proizvodima

12.10.2022. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Međunarodna manifestacija posvećena organskoj proizvodnji okupila je učesnike i izlagače iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.
Otvoren 18. "Biofest", međunarodna manifestacija posvećena organskim proizvodima

U fokusu 18. izdanja "Biofesta" je digitalizacija u organskoj poljoprivredi.

Slogan ovogodišnjeg "Biofesta" je "Nova generacija organskih farmera", a želimo mlađim proizvođačima da ukažemo na značaj digitalne pismenosti, jer moderna tehnologija i digitalizacija preuzimaju polako primat i u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na jednom od panela biće prikazano i kako funkcioniše jedna digitalna farma - objašnjava Snježana Mitrović organizatorka "Biofesta" - Cilj nam je i da edukujemo naše sugrađane kako da prepoznaju organski proizvod koji mora imati prepoznatljiv znak bilo da je domaći ili iz uvoza.

Organska poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu je sve prisutnija, a razlog za to su bezbedni i zdravstveno ispravni proizvodi, kao i očuvanje životne sredine što je imperativ za održivost poljoprivrede, istakao je Mladen Petreš pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

- Pokrajinski sekretarijat prepoznaje te tendencije i u stalnom je kontaktu sa organskim proizvođačima. U skladu sa tim ove godine prilagodili smo naše mere potrebama poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom i povećali iznos sredstava koje mogu dobiti na konkursima kako za nabavku opreme i mehanizacije, tako i za sertifikacije - kazao je Petreš i dodao je u Vojvodini oko 8 hiljada hektara pod organskom proizvodnjom.

Priznanje "organski proizvod godine" , u okviru ovogodišnjeg "Biofesta", pripalo je domaćoj fabrici dečje hrane za proizvod "Nutrino organik", dok je priznanje "organski proivođač godine" pripalo Sanji Kuzmanović iz Čeneja.

Osluškujući potrebe roditelja koji su nam sugerisali da za svoje bebe žele hranu pripremljenu od domaćih, organskih proizvoda, bez aditiva i konzervansa, kreirali smo šest "Nutrino organic"  proizvoda, a do kraja godine na tržište ćemo plasirati jos četiri - poručuje Jelena Ilić iz ove farike dečje hrane - Organskom proizvodnjom se bavimo od 2015. godine. Kod nas je uglavnom zastupljeno povrtarstvo, a od ove godine počeli smo i sa ratarstvom. Imamo i manje zasade voća. Od organske poljoprivrede može pristojno da se živi. Počeli smo sa 0,8 hektara, a sada radimo na 3,5 hektara i imamo oko 3.200 kvadrata pod plastenicima - nadovezuje se dobitnica priznanja "organski proizvođač godine".

U okviru 18. izdanja "Biofesta" u holu Otvorenog univerziteta upriličena je izložba bio proizvoda koju možete pogledati danas do 18h, kao i sutra od 10 do 18h.

PROGRAM

SREDA, 12. oktobar:
10:00-18:00 Izložba organskih proizvoda, Otvoreni univerzitet, II ulaz/hol

12:00-14:00 Panel diskusija na temu:„Digitalizacijom do povećanja ekonomske, ekološke i socijalne održivosti poljoprivrede - uvođenje novih agro-tehnoloških rešenja" (Otvoreni univerzitet)
14:00-15:00 Zakuska - degustacija organske hrane: Organik trpeza (Otvoreni univerzitet)
15:00-17:00 Dan otvorenih organskih farmi, Poseta Bio-farmi„Mamužić“ u Ljutovu
17:00-18:00 Promocija organske dečje hrane „BFF - Baby Food Factory - Fabrika dečje hrane", Srbija (Otvoreni univerzitet)

ČETVRTAK, 13. oktobar:

10:00-18:00 Izložba organskih proizvoda (Otvoreni univerzitet)
10:00-14:00 Radionica: “Kako pristupiti dostupnim izvorima finansiranja - praktičan rad izrade biznis plana" (Otvoreni univerzitet)
10:00-11:00 Organik užina Hemijsko - tehnološkg škole iz Subotice (Otvoreni univerzitet)
11:00-12:30 Projekcija ekološkog dokumentarnog filma (Eurocinema)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1074
Povezane teme

biofest

festival organskih proizvoda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.