Komentara: 0
Pregleda: 1100

Otvaranje izložbe "Pop art i odjeci: This is Today" sutra u Savremenoj galeriji

14.12.2017. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "Pop art i odjeci: This is Today" biće otvorena sutra u Savremenoj galeriji Subotica, u 19 časova. Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je Boris Cupać, a izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Miroslava Jovančića.
Otvaranje izložbe "Pop art i odjeci: This is Today" sutra u Savremenoj galeriji

Pop art je kao umetnički pravac odjeknuo tokom 50-ih i 60-ih godina 20. veka, spajajući ikonografiju masovne potrošačke kulture sa umetnošću. Prepoznatljiv vizuelni jezik varirao je tokom narednih decenija, a ideja ovog umetničkog pravca, dobila je individualna tumačenja aktera savremene umetničke scene. Miroslav Jovančić, kustos izložbe "Pop art i odjeci", svojim izborom pokazuje kako ikonografija pop arta "odjekuje" u delima naših savremenika.

- Ova izložba delom je nastala i zbog nasleđa koje je ovaj pravac ostavio za sobom. Veza između pop arta i umetnika koji izlažu na izložbi prevashodno je vidljiva u likovnim jezicima/kodovima kojima se oni služe. Jednostavnost i čistota forme, vezanost za mnoge fenomene popularne kulture, svedenost vizuelnih draži do njene suštine, velika komunikativnost koju je ovaj pokret imao sa publikom. Međutim, za mnogo toga drugog usudio bih se da kažem da su razlike primetne, bilo da je reč o pukoj konstataciji današnjeg trenutka, bilo da se govori o dugogodišnjim umetničkim strategijama, a ponekad i o njihovom preklapanju - navodi se u tekstu kataloga izložbe, čiji je autor Jovančić.

Umetnici koji izlažu svoje radove na izložbi, Danijel Babić, Tadija Janičić, Emil Kadirić, Aleksandar Leka Mladenović, Janoš Tarko i Tibor Lazar, izabrani su, između ostalog, i zbog sposobnosti da u svoje poetike ugrade i nesumnjivi lični komentar, kako kroz izbor tema koje su same po sebi komentar stanja, tako i kroz izrazito individualni stav prema određenim društvenim pojavama.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2018. godine, a tokom trajanja izložbe, organizovaće se prateći programi i radionice koji će biti blagovremeno najavljeni na sajtu i na zvaničnoj facebook stranici Savremene galerije Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1100
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.