Komentara: 0
Pregleda: 962

Otvaranje izložbe "Identity egg" u subotu u Savremenoj galeriji

11.06.2021. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "Identity egg" autorke Vanje Subotić, svečano će biti otvorena u subotu, 12. juna, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 19 časova. Postavku prati ilustrovani katalog sa tekstom Branimira Kopilovića, a kustos izložbe je Miroslav Jovančić.
Otvaranje izložbe "Identity egg" u subotu u Savremenoj galeriji

Vanja Subotić nastavlja svoje umetničko istraživanje, koje će na ovoj postavci premijerno prezentovati u svom najnovijem opusu u medijima slike, umetničke knjige i instalacije. Kako i sama autorka kaže, izložba "Identity egg" (identitet jajeta/jaje identiteta) je postavka nekoliko mogućih umetničkih identiteta, kojima je zajedničko istraživanje unutar i između medija. 

- U tom procesu stvaraju se specifični sistemi sa određenim pravilima. Jaje se pojavljuje u vidu simbola postepene diferencijacije i prvobitne stvarnosti koja sadrži mnoštvo bića u zametku, mnoštvo mogućnosti. Ono je u velikom broju kosmogonija, prvobitni haos, prvobitni duh ili klica. U sintagmi identitet jajeta, jaje ukazuje i na neodređeni identitet, neupadljivost. U kontekstu umetničkog izraza, to je nedostatak prepoznatljivog "jezika, rukopisa, izraza, poetike, tematike" koji su u praksi neka vrsta ključa za razumevanje i uslov za definisanje i vrednovanje rada. Toga nema - kazala je Subotić o svojoj izložbi.

Vanja Subotić je rođena u Vukovaru 1986. godine, a srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, na Odseku likovni tehničar, završila je 2005. godine. Osnovne studije likovne umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušana Todorovića, završila je 2010. godine, a tri godine kasnije završila je i master studije likovne umetnosti kod mentora prof. Gorana Despotovskog. Do sada je više puta samostalno izlagala u Novom Sadu i Subotici, dobitnica je prve nagrade na konkursu Fondacije "Danilo Kiš" na temu "Slučajevi", a radovi su joj objavljeni u časopisima "Karton" i "Symposion". Danas živi i radi u Subotici.

Postavku "Identity egg" publika će moći da pogleda u Savremenoj galeriji Subotica do 17. jula, a tokom trajanja izložbe organizovaće se i prateći programi, koji će biti blagovremeno najavljeni na sajtu i na zvaničnim Fejsbuk i Instagram stranicama Savremene galerije Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 962
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.