Komentara: 11
Pregleda: 4320

Otvara se sportsko odeljenje u Gimnaziji "Deže Kostolanji"

25.05.2020. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
U školskoj 2020/2021. godini, učenici sa posebnim sposobnostima za sport moći će da upišu specijalizovano sportsko odeljenje u Gimnaziji "Deže Kostolanji", koje će na osnovu reforme gimnazijskog obrazovanja Ministarstva prosvete, ove godine biti otvoreno u još šest gimnazija u Srbiji. Sportsko odeljenje brojaće ukupno 20 učenika, koji će na mađarskom nastavnom jeziku učiti uskostručne predmete.
Otvara se sportsko odeljenje u Gimnaziji "Deže Kostolanji"

Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport nije novina u Gimnaziji "Deže Kostolanji", budući da je ova obrazovna ustanova još prošle godine vratila opšti smer namenjen upravo sportistima. Kako objašnjava direktor Atila Novak, reč je o reorganizaciji postojećeg smera, a najvažnije promene ogledaju se u broju učenika, nastavnom planu i programu rada.

- Kako je to bilo gimnazijsko odeljenje opšteg tipa, to je značilo da je maksimalan broj učenika koji može da se upiše 30, dok je novim odredbama maksimalan broj učenika ograničen na 20 i to je prva velika razlika, čime je omogućen efikasniji rad u manjim grupama. Takođe, ovi učenici će najzad dobiti i uskostručne predmete, što do sada nije bio slučaj, jer se sa njima radilo po nastavnom planu opšteg smera i oni nikakvu dobit u smislu sportskih predmeta nisu dobijali, već je pristup bio takav da uz školu mogu aktivno da se bave sportom, odlaze na treninge i takmičenja - objašnjava Novak.

Atila Novak/Foto: RTV Panon

Atila Novak (foto: RTV Pannon)

Među novim predmetima je Sport i trening, na kojem će učenici ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, s posebnim osvrtom na sport kao društvenu delatnost, dok će izučavajući predmet Sport i zdravlje, ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja za zdravlje, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psihoaktivnih supstanci. Na ovaj način, učenici-sportisti dobiće kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, koje će im omogućiti da se dalje školuju za trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere i slično.

- Cilj ovog smera je da ih pripremi za dalje školovanje na višim školama i fakultetima u oblasti sporta, ali kako se radi o gimnazijskom odeljenju, čak i da se u četvrtom razredu predomisle, neće imati problem da školovanje nastave na nekim drugim fakultetima, jer će imati osnovu gimnazijskog obrazovanja - dodaje Novak.

Prijavljivanje učenika za sportsko odeljenje biće organizovano 8. i 9. juna od 8 do 16 časova, a zainteresovani kandidati biće u obavezi da prilože dokaz da se bave sportom ili nekom fizičkom aktivnošću, uz eventualne nagrade i postignute uspehe na takmičenjima. Osim ovog, Gimnazija "Deže Kostolanji" upisuje učenike na još dva filološka smera, od kojih se na jednom uči engleski kao prvi strani jezik, a na drugom nemački.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4320
Povezane teme

gimnazija deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.