• Pregleda: 1651

Otpočela realizacija projekta arheološka mapa severne Bačke

Arheologija oblasti severne Bačke veoma je bogata, najstariji nalazi potiču još iz mlađeg kamenog doba, a ima ih sve do poznog srednjeg veka. Iako postoji kontinuitet radova na različitim arheološkim nalazištima, javila se potreba za sistematizacijom i detaljnom arheološkom slikom lokaliteta ove oblasti.
Otpočela realizacija projekta arheološka mapa severne Bačke

Da bi se doprinelo ovom zadatku, ovih dana otpočela je realizacija projekta Arheološka mapa severne Bačke, koji realizuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica.

Radi se o kompleksnom projektu koji obuhvata reviziju dokumentacije i poznatih lokaliteta, istraživanje istorijskih mapa, analizu toponima, aero fotografija područja, kao i digitalizovanje i analizu topografskih, geoloških i pedoloških mapa i drugih indikatora za postojanje arheoloških nalazišta. U terenskom delu planirana je  detaljna površinska prospekcija terena na području opština koje pokriva Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Cilj projekta je izrada detaljne mape arheoloških nalazišta, kao i podizanje svesti o vrednosti i značaju arheološke baštine severne Bačke i potrebi da se ona čuva.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a radovima rukovodi Neda Mirković-Marić, arheolog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. Sem arheologa Gradskog muzeja Subotica, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Izvor: Subotica.com
5
prisni bunjevac Odgovori
kako mož bit ode kod nas u ravnici na severu Bačke nalazišta iz kamenog doba kad kod nas i nema kamenova ? ili ovi mislidu tako se šetat po njivi i onda kad nađedu kaki kamen onda će kasti da je to arheološko nalazište ? ja bi ode kazo da su ovo samo fantazije koje si izmislili da ovi u zavodu mogu dobit plate kao da štogod jako važno radidu !
Subotički Kamen Peščar
E, moj Prisni...
O pojmu "kameno doba" verovatno si nešto čuo u osnovnoj školi. Mislim, ako si pohađao tu ustanovu. Kameno doba nema veze da li na lokaciji ima kamenja ili ga nema. Jednostavno rečeno to je izraz kojim se označava razdoblje u (pra)istoriji čovečanstva.

Šteta što je većina postojećih arheoloških nalazišta u ovim krajevima ili uništena ili zapuštena. Ali to je pitanje novca. Zato pozdravljam izradu ovog projekta.
blyat
http://www.vojvodina.com/html/istorija.htm .....pišeš bzvz....neobrazovan si za medalju....
Stipan sa salasa Odgovori
Prisni bunjevac je skroz upravu kad kaže da će ovi cunjati po njivima i kad vidu kaki kamen ondak će kasti da je to arheološko nalazište iz kamenog doba, jal ode kod nas na njivama nema nigde kamenova jal bi onda slomili naše plugove, jal je već i moj baćo i njegov baćo i svi naši prije nji već duboko priorali sve njive i niko ništa nije našo jal ako još digod ima kaki kuća jal štogod drugog pod zemljom onda to mora bit ispod bar 50 centi ili 70 koliko duboko iđu naši plugovi. Ako ovi iz zavoda mislidu još štogod pronać ondak morajedu imat makar detektor za metal ako već nisu vidili da se u svitu za taka istraživanja moraje koristiti rendgenski radari sa kojima se mož vidit šta ima pod zemljom, kaka kuća jal crkva jal makar šta. Tako da nam nemojte kast kake smo to škule završili jal kad je ova naša zemlja u Bačkoj u pitanju ondak smo mi bunjevci doktori nad doktorima za nju jal sa kakom škulom jal bez nje !
Avarel Odgovori
Koji ste vi Bunjevci fakini. Sviđaju mi se vaši šaljivi komentari, ali ne i minusi na ovu vest. Ljudi su potpuno pali pod uticaj ove antiintelektualne vlasti i misle da je arheologija neko šalabajzersko istraživanje ruda i gubljenje vremena, a ne ozbiljna nauka. Verovatno niste ni čuli za Dragoslava Srejovića.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.