Komentara: 5
Pregleda: 2859

Otpočela realizacija projekta arheološka mapa severne Bačke

06.10.2017. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Arheologija oblasti severne Bačke veoma je bogata, najstariji nalazi potiču još iz mlađeg kamenog doba, a ima ih sve do poznog srednjeg veka. Iako postoji kontinuitet radova na različitim arheološkim nalazištima, javila se potreba za sistematizacijom i detaljnom arheološkom slikom lokaliteta ove oblasti.
Otpočela realizacija projekta arheološka mapa severne Bačke

Da bi se doprinelo ovom zadatku, ovih dana otpočela je realizacija projekta Arheološka mapa severne Bačke, koji realizuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica.

Radi se o kompleksnom projektu koji obuhvata reviziju dokumentacije i poznatih lokaliteta, istraživanje istorijskih mapa, analizu toponima, aero fotografija područja, kao i digitalizovanje i analizu topografskih, geoloških i pedoloških mapa i drugih indikatora za postojanje arheoloških nalazišta. U terenskom delu planirana je  detaljna površinska prospekcija terena na području opština koje pokriva Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Otpočela realizacija projekta arheološka mapa severne Bačke

Cilj projekta je izrada detaljne mape arheoloških nalazišta, kao i podizanje svesti o vrednosti i značaju arheološke baštine severne Bačke i potrebi da se ona čuva.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a radovima rukovodi Neda Mirković-Marić, arheolog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. Sem arheologa Gradskog muzeja Subotica, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2859
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.