Komentara: 1
Pregleda: 2080

Osobe sa intelektualnom ometenošću najmarginalizovanija grupa

14.06.2017. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama "ZaJedno" učestvovalo je 12. juna na Nacionalnom skupu samozastupnika Srbije, održanog u Novom Sadu. Reč je o projektu, podržanom od strane Evropske unije, kroz koji se osobe sa intelektualnom ometenošću osnažuju kako bi mogli zastupati svoja prava.
Osobe sa intelektualnom ometenošću najmarginalizovanija grupa

Nacionalni skup samozastupnika imao je za cilj da okupi, podrži i ojača grupe za samozastupanje iz osam gradova Srbije, odnosno Novog Sada, Beograda, Niša, Pančeva, Novog Pazara, Vlasotinca, Jagodine i Subotice, kao i da senzibiliše učesnike o značaju umrežavanja samozastupničkih grupa i povezivanja na nacionalnom i regionalnom nivou.

Osim predstavnika Asocijacije za promociju inkluzije Srbije, delegacije EU, republičke, pokrajinske i lokalne vlasti, na skupu su o ljudskim pravima i samozastupanju govorili članovi samozastupničkih grupa. Rad i rezultate subotičke grupe predstavili su samozastupnici Laslo Mađar i Igor Vuković.

Osobe sa intelektualnom ometenošću najmarginalizovanija grupa

Pokret za prava osoba sa intelektualnom ometenošću je nov u Srbiji, i rad u ovih osam samozastupničkih grupa predstavlja pionirski poduhvat. O potrebi umrežavanja samozastupničkih grupa govorio je Damjan Janjušević, predsednik Udruge za samozastupanje iz Zagreba, dok je evropska iskustva na ovom polju predstavila Senada Halilčević, predsednica Evropske platforme za samozastupanje.

Istraživanja pokazuju da su osobe sa intelektualnom ometenošću najmarginalizovanija grupa osoba sa invaliditetom, da prema njima postoji najveća socijalna distanca i da se njihova ljudska prava najčešće krše. Ovaj projekat ima za cilj osnaživanje njihovih kapaciteta za samozastupanje i samostalnije funkcionisanje, smanjenje diskriminacije i veći stepen poštovanja ljudskih prava.

Osobe sa intelektualnom ometenošću najmarginalizovanija grupa

Skup je realizovan u okviru projekta "Samozastupnici za osnovna prava osoba sa invaliditetom u Srbiji", čiji je nocilac Asocijacija za promociju inkluzije Srbije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2080
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

magrinalne grupe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.