Komentara: 17
Pregleda: 6755

Osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja

01.07.2014. u 16:54h
Izvor: RTV Yueco
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom.
Osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja

Uoči upisa učenika u škole, Ministarstvo je istaklo da savet roditelja učenika prvog razreda još nije konstituisan i da odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog "djačkog dinara" može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju saveta roditelja prvog razreda svake škole. Ministarstvo je podsetilo da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata ostalim učenicima uplatom sredstava po osnovu "djačkog dinara".

U saopštenju se navodi da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika poklone školi odredjena sredstva radi obezbedjivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali da takve donacije ne smeju da budu iznudjene. "Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati odredjenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi", piše u saopštenju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6755
Povezane teme

srednje škole

osnovna škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.