Komentara: 2
Pregleda: 6474

Osnovna škola "Jovan Mikić" obeležila Dan tolerancije

17.11.2016. u 00:54h
Izvor: TV Subotica
U Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ obeležen je Dan tolerancije. Kao inspiracija za obeležavanje ovog značajnog datuma, poslužili su navodi iz Deklaracije UN koja je usvojena 1995. godine u Parizu: „Tolerancija – prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu“.
Osnovna škola "Jovan Mikić" obeležila Dan tolerancije

OŠ „Jovan Mikić“, od pre nekoliko godina obeležava Međunarodni dan tolerancije, kako bi približila deci od najranijeg uzrasta značaj tolerancije u najširem smislu. Učenici, pripadnici svih nacionalnih manjina, zajedno su za ovaj dan pripremili mnogobrojne motivacione i edukativne plakate, koji su pratili izložbu radova nastalih u okviru raznih školskih radionica. U obeležavanju Dana tolerancije pridružila su se i deca iz „Kolevke“, koja su takođe predstavila svoje radove na izložbi.

„Učimo da treba biti tolerantan što se tiče verske ili nacionalne pripadnosti, različitosti, inkluzije, starosne i polne razlike - u najširem smislu. Time želimo da sprečimo ono što se u poslednje vreme često može videti, a to je nasilje u međuvršnjačkoj komunikaciji. Želimo to da iskorenimo, u saradnji sa porodicom, već u najranijem uzrastu“, izjavila je Marija Milodanović, direktorica OŠ „Jovan Mikić“.

Značenje i značaj tolerancije objasnili su nam i učenici ove škole.

  • „Tolerancija je poštovanje jedno drugih, ne samo naroda nego i pojedinca. Ne bismo trebali da budemo tolerantni samo danas nego i inače.“
  • „Tolerancija je prihvatanje ljudi onakvih kakvi su, bez obzira na njihove mane ili vrline.“
  • „Tolerancija je nešto najvažnije, jer da nema tolerancije svet ne bi mogao da funkcioniše. Zbog toga je važno da se svi poštujemo. Tolerancija čini ceo svet.“
  • „Za mene je tolerancija kada se družimo sa svima, bilo kakvi da smo.“

Međunarodni dan tolerancije u OŠ „Jovan Mikić“, upotpunjen je i nastupom folklorne grupe koja se predstavila tradicionalnim igrama svih nacionalnih manjina koje žive u našem gradu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6474
Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

međunarodni dan tolerancije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.