• Pregleda: 1996

Osnovci istraživali Subotičku peščaru

Planinarski klub "Spartak" organizovao je u subotu sportsko-rekreativno pešačenje Subotičkom peščarom. U pešačenju i druženju sa prirodom su učestvovali učenici četiri subotičke osnovne škole.
Osnovci istraživali Subotičku peščaru

Pored dvadesetak planinara, redovnih šetača, vikend rekreativnoj akciji po lepom danu priključili su se učenici osnovnih škola "Jovan Mikić", "Kizur Ištvan", "Matko Vuković" i "Ivan Milutinović.

- Na okretnici "dvojke" smo ušli u Daščansku šumu. Odmah smo primetili rampe koje štite predeo izuzetnih odlika Subotičku peščaru od neodgovornog bacanja smeća. Stotinak učesnika je kod jezera Majdan je napravilo mali odmor koji je poslužio za doručak i uobičajeno fotografisanje. - kaže Vitomir Marković ispred Planinarsko-sportskog kluba "Spartak"

Vodič pešačkih tura, Đorđe Radulović, poveo je dugu kolonu sa jezera na našu "malu planinu" Šištak. Lepotu prirode i veselu graju dece je nakratko poremetila buka motociklista.

- Nakon 8,5km stigli smo na Šištak. Do malopre „teško“ umorna deca odjednom su vrištala trčeći niz i uz Šištak. Kolona je nastavila put kroz šumu Hrastovaču do Makove sedmice. - dodaje Marković

Na kraju, naš sagovornik je poručio da se uspeh ovakvih aktivnosti meri brojem učesnika, ocenjujući da po tom parametru akcija je bila izuzetno uspešna.

- Zahvalio bi se Subotica-transu koji nam je izašao u susret i obezbedio prevoz za potrebe dece i planinara, čime su nam učinili da akcija protekne u najboljem redu. - ističe iskusni planinar

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Pero Odgovori
Odlično! Sećam se nekih starih vremena kada su me roditelji vodili na izlete u šumu i to su mi najlepša sećanja na detinjstvo. Možda su ovo "neki novi klinci"...
Planinar Odgovori
Nisu nam potrebne priče o štetnosti droge, nasilja u školama i slično. Dovoljno je samo uzeti ranac i krenuti na pešačenje našom Subotičkom peščarom.
Vidimo se ponovo u još većem broju krajem marta.
Planinar Odgovori
Pero, Vaš komentar nam je podrška. Još ako dođete sa nama :)
https://youtu.be/r78IPVQ0jq0
Pero
Svakako! Pozdrav svim ljubiteljima prirode.
x Odgovori
Obozavam hiking, ali nisam se bavio stim u SU jer nema gde da se seta jer sve je poljoprivredno zemljiste i narocito sto sam naisao par puta na copor pasa lutalica kojo su bili agresivni Sad zivim vani i takve probleme nema!
Bobes Odgovori
Psi lutalice su stvarno problem,tako da bez mocuge u ruci nema bezbedne setnje,provereno.
Indijanac Odgovori
Na ovakvu avanturu treba krenuti samo ovako organizovano i u grupi.
Zbog pasa lutalica je ovo podvig sličan kao kad krećete na safari u Afriku.
Ljubitelj prirode Odgovori
Poštovani, samo par odgovora, prvo oko Subotice nije sve poljoprivredno zemljište, oko Subotice ima i šume, postoji i obeležena pešačka staza u dužini od preko 30 km zahvaljujući entutzijastima, lepo je ići organizovano ali može se i individualno u manjim grupama, bezbedno je, pasa lutalica možda ima u nekim krajevima ali na stazi i u njenoj neposrednoj okolini ih nešto nisam sretao a imam u nogama više od hiljadu kilometara (verujte mi, mnogo više od hiljadu), nije nikakav podvig, više bih rekao da je potreba savremenog čoveka, učenika, da je to stvar kulture jednog naroda, jer osim rekreativnog i zdravstvenog momenta imaćete priliku i da upoznate delove grada koji možda ni ne poznajete, imaćete priliku da se družite sa ljudima i videćete da vam osmeh neće silaziti sa lica cele nedelje, jednostavno upoznaćete i lepšu stranu života.
x
to radim u sad u Velikoj Britaniji i u Skotskoj. Razlika je velika o bezbednosti. Ja ne bi smeo u Subotici to da radim sam...nazalost. nije to Vasa krivica, nemojte me pogresno razumeti. lep je aktivnost i zdrav.
Vitomir Odgovori
Nadam se da će i drugi posebno ovi koji pričaju o psima lutalicama pročitati komentar pod imenom "Ljubitelj prirode". Poslušajte njegove preporuke. I ja sam ih slušao. Pešačite Subotičkom peščarom, i biće vam lepo. "Vaše brige će otpasti sa vas kao jesenje lišće u gori"-prirodnjak Džon Muir.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.