Komentara: 6
Pregleda: 4160

Osnovano neformalno udruženje roditelja u cilju boljeg povezivanja i efikasnijeg delovanja

13.11.2017. u 14:16h
Izvor: Subotica.com
Pre nešto više od mesec dana, nekoliko desetina roditelja dece koja pohađaju vaspitno-obrazovni program u Predškolskoj ustanovi "Naša radost", osnovalo je Neformalno udruženje roditelja Naše radosti, kako bi se poboljšali uslovi i unapredio rad te predškolske ustanove.
Osnovano neformalno udruženje roditelja u cilju boljeg povezivanja i efikasnijeg delovanja

S obzirom na to da Savet roditelja ne postoji duži period, Neformalno udruženje roditelja Naše radosti (NURNR) osnovano je u cilju promocije saradnje roditelja, dece i zaposlenih u PU "Naša radost", ali i radi ukazivanja na probleme u oblasti bezbednosti, infrastrukture, vaspitno-obrazovnog rada, ishrane i higijene nadležne predškolske ustanove. 

- Motivi su bili da se organizujemo, da postoji neka funkcionalna celina, koja će u pozitivnom smislu moći da dejstvuje i dovede do boljitka, a da nas pri tome Uprava "Naše radosti" ne doživljava kao napadače. Na sednicama bivšeg Saveta roditelja, bilo je nekoliko nas koji smo bili aktivni, postojala je energija, ljudi su se povezali. Mišljenja će nam uvek biti različita, ali ćemo bar imati mesto gde ćemo raspravljati i sa kojeg ćemo Upravi upućivati određene zaključke i savete - objasnila je Nataša Kustudić Nikoletić, koordinator NURNR, razloge nastanka ovog Udruženja.

Boris Saulić, koji je član pomenutog Udruženja, kaže da je ono osnovano kako bi, pre svega, obezbedilo i omogućilo pristup informacijama od značaja za roditelje, jer kako je naveo, drugačiji način ne postoji.

- Udruženje je nastalo zbog toga što u proteklih godinu dana nema nikakve komunikacije između roditelja i Uprave, sem službene, pri čemu je poslednji zvaničan sastanak bio 30. novembra prošle godine. Ono što je bilo pre toga, takođe nije bilo na vrhunskom nivou, jer kada se pogleda nekoliko poslednjih zapisnika sa sastanaka Saveta roditelja, nema nijedne akcije. Svaki zapisnik se svodi na usvajanje plana i izveštaja, te tako četiri godine unazad nemamo nijednu akciju - dodao je Saulić.

Prema Aktu o osnivanju ove neformalne organizacije, Savet roditelja PU "Naša Radost" ne postoji, odnosno nije konstituisan od septembra 2013. godine, kada je usvojen važeći Statut "Naše radosti" i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz 2009. godine. U periodu od 2013. do 2016. godine, učešće roditelja u radu ove predškolske ustanove je omogućeno putem savetodavnog tela, takozvanog "centralnog" Saveta roditelja.

Osnovano neformalno udruženje roditelja u cilju boljeg povezivanja i efikasnijeg delovanja

U februaru ove godine, članovi "centralnog" Saveta roditelja su obavešteni da njihovo delovanje nije zakonito, te da se njihovi stavovi više neće razmatrati ni uzimati u obzir, čime su, prema rečima naših sagovornika, svi kanali komunikacije sa Upravom PU "Naša radost" presečeni.

- Šta god da smo hteli da predložimo, na koju god ideju da smo došli, nismo imali sa kim o tome da razgovaramo, ni kome da predložimo. U toj smo situaciji od novembra prošle godine, kada je bivši potpredsednik Saveta roditelja nekoliko puta zvao i pokušavao da zakaže sastanke sa Upravom, ali ga nisu primili. Ono što nama treba jeste neko ko će saslušati našu stranu priče i predloge, da nam kaže da li ima ili nema mogućnosti da se to razmotri i sprovede, te da vidimo na koji način mi kao roditelji možemo da se organizujemo i pomognemo - istakao je Boris Saulić.

Da će Savet roditelja ipak biti formiran, potvrdio je tehnički direktor PU "Naša radost", Veljko Vojnić, koji je naglasio da će se ovo telo konstituisati u skladu sa novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen krajem septembra ove godine.

- Čim se usklade normativni akti predškolske ustanove, od strane skupštine Grada, Savet roditelja će biti konstituisan, što je već dato u proceduru. Akti će se sukcesivno usvajati, jer će se sada revidirati i Odluka o osnivanju predškolske ustanove. To su akti koje smo nedavno usvajali, međutim novi zakon, koji je pre mesec dana stupio na snagu, traži izmene tih akata i njihovo usklađivanje. Očekujem da će u narednih nekoliko sednica skupštine Grada sve biti usvojeno, a biće i utvrđene procedure oko izbora članova Saveta roditelja i on će svakako biti formiran - rekao je Vojnić, dodajući da komunikaciju sa roditeljima ostvaruje preko šefova objekata i vaspitača, sa kojima redovno održava sednice Nastavno-naučnog veća, gde raspravljaju o svim tekućim problemima.

47 radnika PU "Naša radost" prekobrojno - Gradsko veće Subotice, na sednici održanoj 9. novembra 2017. godine, usvojilo je predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, kojom je predviđeno da u javnom sektoru radi najviše 2.158 ljudi. To je za 215 zaposlenih manje nego što je predviđeno racionalizacijom sa kraja 2015. godine, kada je maksimalan broj zaposlenih bio 2.373. Ovom racionalizacijom biće obuhvaćena i PU "Naša radost", koja će morati da ima 47 zaposlenih manje. O ovome će se raspravljati i glasati na sednici gradskog parlamenta u četvrtak.

Međutim, Savet roditelja nije jedino telo koje trenutno nije u funkciji u PU "Naša radost". Naime, mandat Upravnog odbora ove predškolske ustanove, istekao je sredinom prošlog meseca, a novi još uvek nije izabran. U pitanju je upravljačko telo, koje se sastoji od devet članova, tri iz reda zaposlenih u PU "Naša radost", tri predstavnika Grada i tri roditelja koje predlaže Savet roditelja, koji su, između ostalog, zaduženi da usvajaju Finansijske i Godišnje planove i izveštaje. Ipak, tehnički direktor kaže se sa izborom novih članova Upravnog odbora čekalo zbog novog zakona. 

- Nezgodno je što se kraj mandata Upravnog odbora preklopio sa donošenjem novog zakona, te zbog toga nismo izabrali nove članove, jer bi to bilo u skladu sa starim zakonom koji nije važeći. Odmah nakon što se usvoje akti u skladu sa novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, članovi Upravnog odbora će biti izabrani - naglasio je Vojnić.

Da nije samo problem u Upravi "Naše radosti", već da postoje problemi u sistemu, ali i u samim roditeljima, objasnio je Saulić, istakavši da roditelji moraju da znaju čemu služi Savet, koje su njegove dužnosti, obaveze i prava, kako bi se postigao određeni stepen efikasnosti.

- Mislim da su roditelji neinformisani, a manje nezainteresovani. Bio sam na nekoliko sastanaka i to je obično izgledalo tako što se roditelji okupe, sede, ćute, neko čita isprazne izveštaje i to je to. Mislim da je četiri godine takvog rada doprinelo tome da više niko nema poverenja u instituciju Saveta roditelja, jer ne veruju da nešto može da se promeni - pojasnio je Saulić, sa kojim se složila Nataša Kustudić Nikoletić, dodajući da je prošle godine pokušala da izvrši edukaciju roditelja.

- Sastavljala sam dokumenta, plakate sa objašnjenjem šta je Savet roditelja, a takođe sam i letke delila po školi, a zajedno sa mnom i drugi roditelji. Od tada je došlo do određene promene, jer više nismo čitali izveštaje na sastancima, nego su se oni svakome dostavljali elektronskim putem, pa ko je želeo pročitao je, a na sastanku smo diskutovali o tome - dodala je Kustudić Nikoletić.

Osnovano neformalno udruženje roditelja u cilju boljeg povezivanja i efikasnijeg delovanja

Upravo u tom cilju, NURNR planira da organizuje brojne aktivnosti, poput sastanka, seminara, radionica, foruma, okruglih stolova i drugih vidova javnih okupljanja, kako bi se roditelji edukovali, razmenili informacije i uključili u javnu diskusiju.

Ipak, naši sagovornici napominju da Neformalno udruženje nije Savet roditelja, te da ne preuzima nadležnosti tog tela. Pošto nisu ni organizaciona celina PU "Naša radost", stavovi i odluke koje donose su isključivo savetodavne i informativne, te kao takve nisu obavezujuće kako za roditelje, tako i za Upravu i zaposlene u pomenutoj Predškolskoj ustanovi.

Takođe, istakli su i da će danom konstituisanja Saveta roditelja PU "Naša radost", ova neformalna organizacija prestati sa radom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4160

Povezana vest

Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

neformalno udruženje roditelja naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.