Komentara: 6
Pregleda: 2375

Osnovan klub prijateljstva Nemaca, Hrvata i Italijana

25.04.2014. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
Predstavnici udruženja Nemaca, Italijana i Hrvata sa područja Vojvodine osnovali su sinoć u Subotici “Klub prijateljstva tri naroda”. Njihov je cilj je zajednička, pre svega, kulturna saradnja kako bi mlađe generacije ovih, a i ostalih nacionalnih zajednica, što više učile da žive jedne sa drugima, a ne jedne pored drugih. Nije isključeno da im se u budućnosti priključi još udruženja ostalih nacionalnih zajednica iz zemlje.
Osnovan klub prijateljstva Nemaca, Hrvata i Italijana

Do sada su nacionalne zajednice u Srbiji uglavnom osnivale, svaka za sebe, nacionalna udruženja građana, orijentisana uglavnom na negovanje sopstvene kulture i tradicije. Sve do sada, kada je u Subotici osnovan Klub prijateljstva tri naroda – Nemaca, Italijana i Hrvata, koji “ne žele da žive jedni pored drugih, već zajedno, jedni sa drugima”.

Potpisnici osnivačkog akta ovog udruženja su Nemački narodni savez iz Subotice, Udruženje “Trentini del Serbia” iz Inđije i Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada, a nije isključeno da im se u budućnosti pridruži još neko udruženje, pošto tvrde da su otvoreni za saradnju sa svim ostalim nacionalnim zajednicama, posebno u sferi kluture, umetnosti i sporta.

Ovo nije prvi sporazum o nekoj vrsti udruživanja i saradnje nacionalnih zajednica nastao u Subotici. Naime, pre izvesnog vremena u Subotici je potpisan sporazum o saradnji deset udruženja nacionalnih manjina iz Subotice, a sinoć potpisani osnivački akt kluba tri naroda, kako je ocenjeno, prevazilazi Suboticu i predstavlja retkost na nivou Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 2375
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.